Preda: În câteva zile, Ungureanu lansează Iniţiativa de Centru-Dreapta, pe modelul CDR din anii '90

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Iniţiativa de Centru-Dreapta, la care lucrează împreună cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, va fi lansată în câteva zile şi va viza construcţia unui proiect de tipul CDR din anii '90.

2213 afișări
Imaginea articolului Preda: În câteva zile, Ungureanu lansează Iniţiativa de Centru-Dreapta, pe modelul CDR din anii '90

Preda: În câteva zile, Ungureanu lansează Iniţiativa de Centru-Dreapta, pe modelul CDR din anii '90 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Iniţiativa de Centru-Dreapta va fi anunţată în câteva zile şi va viza construcţia unei alternative, unei forme de opoziţie la blocul socialist", a precizat Preda.

Întrebat dacă sunt şi alţi democrat-liberali implicaţi în acest proiect, Cristian Preda a răspuns: "Există mai multe persoane. Nu sunt în situaţia de a le dezvălui nuumele. Eu am făcut public acest angajament şi cred că şi ei îl vor face cât de curând".

Europarlamentarul PDL a explicat că miza proiectului "este, evident, una politică, nu de tip ONG".

"Miza va fi politică. Nu vom milita împotriva desfrunzirii arborilor sau pentru salvarea planetei de la încălzirea globală", a adăugat el.

Preda a mai spus că, în perspectiva aplicării sistemului majoritar într-un tur la alegerile parlamentare din acest an, "este inevitabilă constituirea unui bloc de dreapta", în care să se angajeze partide politice, în primul rând PDL, precum şi alte forţe nereprezentate politic.

Întrebat dacă în perspectiva realizării acestui proiect au existat discuţii la nivelul conducerii PDL, Preda a răspuns: "Evident că sunt discuţii. Nu sunt discuţii doar între mine şi Mihai Răzvan Ungureanu".

Chestionat asupra dorinţei democrat-liberalilor de a se ralia unui astfel de proiect, europarlamentarul PDL a răspuns: "Personal, nu am auzit pe nimeni care să se opună".

În ceea ce priveşte modalitatea de implicare a PDL, Preda a spus că se va vedea cum va arăta PDL după analiza rezultatelor alegerilor locale, care va avea loc în Colegiul Director al partidului.

Cristian Preda a explicat însă că este vorba despre realizarea unei construcţii de tipul CDR, însă după modelul Convenţiei Democrate din anii '90, nu din 2000, când "PNŢCD s-a ascuns sub o formă care nu a mai intrat în Parlament, fiind de fapt actul de deces al PNŢCD, partid care nu mai există decât pe hârtie".

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că alegerile au arătat "un vot negativ la adresa clasei politice" prin faptul că circa 50% din alegători nu au votat, precizând că este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice, inclusiv în PDL.

"Faptul că au votat aproximativ 50% din numărul total al alegătorilor înseamnă că restul de aproximativ 50 de procente nu s-au simţit reprezentaţi de actuala clasă politică. Vorbim despre un vot negativ la adresa clasei politice şi trebuie să ţinem cont că în cei 22 de ani de democraţie marea majoritate a proceselor electorale s-au constituit pe vot negativ, ceea ce înseamnă sancţiune, şi nu susţinere", a precizat pentru MEDIAFAX Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia sa, votul trebuie să ia în calcul susţinerea unor proiecte viabile care să poată fi continuate indiferent de natura schimbărilor politice, "proiecte vizionare care să se adreseze bunăstării cetăţenilor, şi nu satisfacerii intereselor personale".

"Votul negativ perpetuat indică disfuncţionalităţile democraţiei româneşti. Avem nevoie de vot pozitiv, de votul care susţine proiecte, care susţine implicarea cetăţenilor în proiectele esenţiale", a apreciat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia fostului premier, este "momentul propice" regrupării forţelor politice din centrul şi dreapta spectrului politic românesc, regrupării cetăţenilor care cred în principiile autentice de dreapta "într-o forţă politică nouă în care să se regăsească partide, asociaţii, cetăţeni".

"Este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice existente, inclusiv în PDL, pe seama rezultatelor electorale înregistrate ieri (duminică - n.r.) şi aceasta pentru că nu vrem socialism în România", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu declara, la sfârşitul lunii mai, că se gândeşte să constituie o asociaţie, care s-ar putea numi Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, el opinând totodată că este nevoie de o regrupare a dreptei în jurul câtorva principii pe care le poate exprima o platformă comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici