Preda: În principiu Ponta mai stă 3 luni şi jumătate la Guvern, dacă nu intervine demisie sau moţiune

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că, urmare a deciziei de organizare a alegerilor parlamentare în 9 decembrie, Victor Ponta mai stă trei luni şi jumătate la Palatul Victoria, "dacă nu intervine vreo demisie sau nu trece o moţiune de cenzură".

1135 afișări
Imaginea articolului Preda: În principiu Ponta mai stă 3 luni şi jumătate la Guvern, dacă nu intervine demisie sau moţiune

Preda: În principiu Ponta mai stă 3 luni şi jumătate la Guvern, dacă nu intervine demisie sau moţiune (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Guvernul a decis ca scrutinul pentru viitorul Parlament să se ţină pe 9 decembrie. În principiu, Ponta mai stă 3 luni şi jumătate la Palatul Victoria. Dacă nu intervine vreo demisie sau nu trece o moţiune de cenzură", scrie Preda.

Guvernul a stabilit, sâmbătă, că alegerile parlamentare vor avea loc în 9 decembrie. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, după şedinţa de sâmbătă a Executivului. Zaharescu a precizat că astfel zilele libere din preajma datei de 1 Decembrie, în care cetăţenii pot fi plecaţi din localităţile de domiciliu, nu vor afecta participarea la vot.

La începutul şedinţei, premierul Victor Ponta spunea că Guvernul va adopta data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, dar i-a cerut ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, să aibă discuţii cu PDL pentru data de 25 noiembrie.

"Astăzi suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea, din punctul meu de vedere, pentru că sunt festivităţile de 1 Decembrie, este liber şi de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie. Nu ştiu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână alegerile nu ştiu cât o să mai crească ei în sondaje. Haideţi să adoptăm de principiu data de 2 decembrie şi o să vă rog, domnul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, poate reuşiţi să aveţi o discuţie luni şi cu grupul PDL, pentru că ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, şi poate îi convingeţi că e bine pentru binele tuturor să vină cât mai mulţi oameni la vot", a declarat premierul Ponta.

Contactat de MEDIAFAX după această declaraţie a premierului, prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat că democrat-liberalii sunt gata să negocieze cu Guvernul tot ceea ce ţine de guvernare, dar nu să facă "meditaţii la Drept constituţional", el arătând că, potrivit Constituţiei, alegerile nu pot fi în 25 noiembrie.

"Răspunsul meu pentru Victor Ponta este articolul 63 alineatul 3 din Constituţie. Suntem blocaţi de textul constituţional, care stabileşte că Parlamentul nou ales se întruneşte în cel mult 20 de zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că, dacă alegerile ar fi în 25 noiembrie, acest lucru ar trebui să se întâmple în 15 decembrie. Ori, mandatul actualului Parlament se încheie în 19 decembrie. Nu putem încălca Constituţia nici pentru patru zile", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Preda.

El a mai explicat că nu există decât o singură posibilitate pentru organizarea alegerilor înainte de 2 decembrie, respectiv prin dizolvarea Parlamentului, care poate fi făcută numai prin demiterea Guvernului, urmată de două încercări eşuate de învestire a unui nou Cabinet. "Nu suntem în această situaţie", a adăugat Preda.

Pentru prima dată în acest an, sărbătoarea Sf. Andrei, care este vineri 30 noiembrie, va fi zi nelucrătoare. Aceasta va fi urmată sâmbătă 1 Decembrie de sărbătorirea zilei naţionale, iar duminică 2 decembrie ar urma să aibă loc alegerile parlamentare.

La alegerile parlamentare, alegătorii pot vota doar în circumscripţia în care îşi au domiciliul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici