Predoiu, despre reducerea TVA: Se compromite o măsură în principiu pozitivă, e un joc de imagine

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, marţi, că reducerea TVA-ului, anunţată de premierul Ponta, se află şi în programul de guvernare al liberalilor, atrăgând atenţia că Executivul compromite o măsură în principiu pozitivă prin lipsă de pregătire şi plasarea într-un joc de imagine.

221 afișări
Imaginea articolului Predoiu, despre reducerea TVA: Se compromite o măsură în principiu pozitivă, e un joc de imagine

Predoiu, despre reducerea TVA: Se compromite o măsură în principiu pozitivă, e un joc de imagine (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”Dacă premierul şi-a asumat această răspundere, noi îl întrebăm foarte clar, ştie ce face? Are studii de impact, a discutat cu sindicatele, cu oamenii de afaceri, este sigur dacă această măsură va fi sustenabilă pe termen mediu şi lung? Spune toate aceste lucruri, desluşit şi Parlamentului şi mediului de afaceri şi opiniei publice? Sau e doar o fumigenă lansată ca să nu mai discutăm de cazul Şova, de lipsa de colectare, de ANAf, care a cam dat-o în bară”, a spus Predoiu.

El a menţionat că liberalii nu pot fi împotriva a ceva ce este în programul lor de guvernare, precizând că reducerea TVA face parte din pachetul de politici fiscale liberale.

”Problema noastră este legată de compromiterea unei măsuri, în principiu pozitivă, prin lipsa de pregătire a guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc de imagine, pentru a scoate din dezbaterea publică problemele grave legate de votul în cazul Şova”, a afirmat el.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, ”reducerea TVA-ului reprezintă ultima performanţă de imagine a premierului Ponta”, prezentată opiniei publice drept o soluţie guvernamentală.

Predoiu a acuzat ”lipsa de pregătire a guvernului înainte de a introduce această măsură”, care înseamnă ”o colectare foarte slabă a veniturilor, o performanţă slabă a ANAF, care, în loc să intre în zonele de mare evaziune fiscală, blochează micile afaceri, şi instalează neîncrederea în econonomie”.

”Preocuparea noastră faţă de lipsa de pregătire a guvernului vizează efectele acesteia. Dorim să producă efecte pozitive, dar după toate semnalele din ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa această măsură, în acest moment”, a mai spus Predoiu, dând exemplul concluziilor Consiliului Fiscal sau a reacţiei Guvernatorului BNR, care a spus că ”e mai rău să introduci a măsură pozitivă şi să o retragi, decât să nu o introduci deloc”.

Prim-vicepreşedintele PNL a arătat că, recent, Comisia Europeană a deschis o predură de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv, şi, nu întâmplător, la Bucureşti va sosi în curând vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu programul de aderare la moneda unică euro a României.

Predoiu a mai spus că priveşte cu îngrijorare oprirea investiţiilor de către Guvernul Ponta. ”Această jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica o măsură de imagine, un joc de imagine, denotă lipsă de responsabilitate pentru mecanismele economice. Nu există prezentat de către guvern şi premier un studiu de impact cu privire la prognoza următoarelor luni şi ani, cu privire la politicile preconizate”, a mai afirmat Predoiu.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Ponta a arătat că măsura poate fi susţinută deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar în primul trimestru, faptul că este uşor de administrat printr-o aplicarea generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi la serviciile de alimentaţie publică, reducerea evaziunii, creşterea competiţiei, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei, siguranţa alimentară, locurile de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici