Predoiu, despre sesizarea către CC anunţată de Ponta: Tehnic e greşită; O va ajuta pe Udrea

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, marţi, că sesizarea premierului Victor Ponta adresată CC privind conflictul constituţional "tehnic e greşită" şi Curtea Constituţională o va respinge, opinând totodacă că acesta, "chiar dacă nu vrea", o va ajuta pe Elena Udrea.

307 afișări
Imaginea articolului Predoiu, despre sesizarea către CC anunţată de Ponta: Tehnic e greşită; O va ajuta pe Udrea

Cătălin Predoiu (Imagine: Mihai Dăscălescu / Mediafax Foto)

Cătălin Predoiu a spus, într-o conferinţă de presă, că prin această sesizare Victor Ponta vrea să arate partidului că se luptă cu Traian Băsescu, opiniei publice că el este campionul luptei anti-Băsescu şi "chiar dacă nu vrea" o va ajuta pe Elena Udrea.

"Chiar dacă nu vrea, asta va realiza, o va ajuta pe doamna Udrea, pentru că, îi spun de acum, nu trebuie să vină domnul Zegrean să-i spună, conflictul ăsta va fi respins de către Curte şi opinia publică va înţelege că se poate face campanie electorală oricum de către oricine, fără niciun fel de rezerve. E incorect, e o ipocrizie ce face domnul Ponta", a spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că îi spune lui Victor Ponta "de la jurist la jurist" că sesizarea depusă de premier la CC "tehnic e greşită".

"Domnul Ponta ne-a anunţat astăzi că va face o sesizare la Curtea Constituţională a României. Din nou îi spun, ca de la jurist la jurist, iar îi dau un sfat dezinteresat că acea sesizare privind conflict constituţional, tehnic e greşită şi probabil că domnul Ponta ştie acest lucru, dar ceea ce urmăreşte este de fapt să obţină un rezultat favorabil, pentru că în felul acesta domnul preşedinte Băsescu poate în continuare să ajute PMP în campania electorală. Deci domnul Ponta este nesincer şi faţă de partidul său şi faţă de opinia publică", a arătat Predoiu.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, în calitatea sa de fost ministru al Justiţiei, dacă preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia atunci când a îmbrăcat tricolul cu însemnele PMP. "Este o conduită la marginea Constituţiei cu certitudine, chiar dacă litera nu pare a fi încălcată, în mod cert spiritul ei da!", a mai spus Predoiu.

Preşedintele a încălcat Constituţia prin nominalizarea directă a partidului pe care îl va vota şi popularizarea însemnelor acestuia, gesturi condamnate chiar de acesta în 2004, în condiţiile în care există interdicţii care, nerespectate, ar însemna că şi CC poate face campanie, spune premierul Victor Ponta. Astfel, Ponta arată în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale că preşedintele Traian Băsescu, în repetate rânduri, cu ocazia unor evenimente publice, şi-a manifestat susţinerea pentru un anumit partid politic, atitudinea şefului statului concretizându-se atât prin nominalizarea directă a partidului politic pe care îl va vota, cât şi prin popularizarea activă a însemnelor electorale ale acestei formaţiuni politice, respectiv Partidul Mişcarea Populară.

Luni seara, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CC) în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici