Pregătiri pentru Summitul UE de la Sibiu, din 2019, primul după BREXIT. Vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti

27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt doar o parte dintre participanţii la Summitul care va avea loc la Sibiu, în 2019. Pregătirile sunt în toi, fiind stabilită gazda lucrărilor, Primăria Sibiu.

26145 afișări
Imaginea articolului Pregătiri pentru Summitul UE de la Sibiu, din 2019, primul după BREXIT. Vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti

Pregătiri pentru Summitul UE de la Sibiu, din 2019, primul după BREXIT. Vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti

Pregătirile pentru Summitul din 2019, care va avea loc la Sibiu, de Ziua Europei, sunt în toi în oraşul care a fost, în urmă cu 11 ani, Capitala Culturală Europeană. Cel puţin o dată pe lună, autorităţile implicate se întâlnesc şi pun la punct chestiuni ce ţin de organizarea evenimentului.

S-a stabilit deja că Summitul UE, primul după Brexit, va fi găzduit de Primăria Sibiu, aici fiind principalul spaţiu de desfăşurare a evenimentului.

Momente din program vor avea loc şi în pieţele centrale ale oraşului: Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet.

De asemenea, reprezentanţi ai Directoratului de Interpretariat al Comisiei Europene conduşi de coordonatorul logistic şi tehnic, Marguerite Lely, au vizitat locaţiile de desfăşurare ale Summitului din sediul Primăriei şi din pieţele centrale.

Destinaţia fiecărui spaţiu din clădirea Primăriei, precum şi amenajarea necesară în funcţie de activitatea care se desfăşoară acolo au fost stabilite de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi ai Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) împreună cu o echipă din Primăria Sibiu.

Totodată, reprezentanţii MAE şi ai Administraţiei Prezidenţiale supraveghează pregătirile de la Sibiu şi participă la întâlnirile care au loc în vederea stabilirii tuturor amănuntelor pentru Summitul din 9 mai 2019.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că au loc periodic întâlniri pentru stabilirea tuturor cerinţelor necesare desfăşurării evenimentului care va face ca toată lumea să fie cu ochii pe Sibiu, într-un în care România va deţine şi preşedinţia Consiliului UE.

„În pregătirea Summit-ului au avut loc încă de anul trecut întâlniri constante între echipa Primăriei Sibiu şi reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanţii TVR - broadcaster-ul Summitului, precum şi cei ai Directoratului de Interpretariat al Comisiei Europene şi ai altor instituţii care sunt implicate în demersuri”, a spus Gligore.

De întregul eveniment se ocupă inclusiv un designer desemnat de Ministerul Afacerilor Externe. Rolul acestuia este să se asigure că toate sălile vor arăta potrivit protocolului.

„Ne-am întâlnit şi cu designer-ul selectat de MAE pentru a pregăti detaliile de aranjare a spaţiilor din sediul Primăriei Sibiu, locaţia de desfăşurare a Summit-ului. În funcţie de cele stabilite cu ocazia acestor întâlniri, Primăria Sibiu va efectua lucrările ce se impun atât la clădirea în care se va desfăşura Summit-ul, cât şi în oraş, astfel încât acest mare eveniment să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, la standardele impuse”, a mai spus Mirela Gligore.

Încă nu s-a stabilit unde vor fi cazate delegaţiile, căile de acces spre locaţii sau rutele pe care le vor parcurge, aceste detalii urmând să fie hotărâte în cadrul întâlnirilor care vor mai avea loc.

Summit-ul din 9 mai 2019 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi aproximativ 800 de jurnalişti. De asemenea, peste 100 de traducători vor veni la Sibiu.

În 13 septembrie 2017, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a anunţat că şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE se vor întâlni la Sibiu, după ce Marea Britanie va părăsi blocul european, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de state membre.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ulterior, că a stabilit cu preşedintele Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk, ca întâlnirea informală de la Sibiu, anunţată de Jean-Claude Juncker, să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei.

România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, preşedinţia Consiliului UE timp de şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici