Premierul Marcel Ciolacu, pledoarie pentru digitalizarea ANAF

Premierul Marcel Ciolacu a pledat, luni, pentru digitalizarea instituţiilor statului, în special a ANAF. El afirmă că nu poate lua decizii eficiente pentru că nu are informaţii în timp real şi nu poate vedea unde se risipesc banii în sistem.

403 afișări
Imaginea articolului Premierul Marcel Ciolacu, pledoarie pentru digitalizarea ANAF

Premierul Marcel Ciolacu, pledoarie pentru digitalizarea ANAF

”Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, commentate, am anunţat foarte clar nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate şi ca să închidem exerciţiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanţare de 15%. Ultimul exerciţiu financiar l-am închis la 54%, în plăţi directe, în anul respectiv. Vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România. Multă lume a râs când am spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare, aici e marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedem eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, spune Marcel Ciolacu la Conferinţa de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

El menţionează investiţiile în Educaţie.

„La educaţie se vede, e clară componenţa de abandon şcolar. Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educaţia copiilor noştri şi investiţiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri, părerea mea că vom depăşi pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în faţă la la educaţie şi cu cheltuielile indirecte în administraţia locală, eu cred că ajungem cu execuţia la sfârşitul anului în jur de 6 %, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor ca şi în fotbal ca şi în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE şi PNRR- ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, afuirmă premierul.

Ciolacu a fost întrebat dacă vor fi majorări de taxe şi impozite în 2025.

„Întâi trebuie să-şi facă treaba statul român. Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz. Fiecare minister la acest moment îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici