Premoniţiile lui Băsescu: Ce se va întâmpla cu PSD dacă va fi invalidat referendumul şi dacă Kovesi va fi judecată în timp ce va deţine mandatul de procuror-şef european

Traian Băsescu a declarat că va participa la referendum şi va îndemna oamenii să iasă la vot, însă dacă nu va fi atins cvorumul necesar validării atunci nimeni nu îi va mai putea opri pe liderii PSD să spună „frate, bună ziua. Poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie”.

6952 afișări
Imaginea articolului Premoniţiile lui Băsescu: Ce se va întâmpla cu PSD dacă va fi invalidat referendumul şi dacă Kovesi va fi judecată în timp ce va deţine mandatul de procuror-şef european

Premoniţiile lui Băsescu: Ce se va întâmpla cu PSD dacă va fi invalidat referendumul şi dacă Kovesi va fi judecată în timp ce va deţine mandatul de procuror-şef european

„Eu mă voi duce şi voi îndemna pe cei pe care pot să îi îndemn să participe la referendum. Dar riscul este formidabil, riscul de invalidare prin neatingerea cvorumului şi atunci nimeni nu va mai putea opri PSD să spună «vedeţi nici poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie, trebuie să facem ce spunem noi». Şi o vor face cu o duritate fără seamăn, pentru că invalidarea referendumului va fi ocazia pentru liderii PSD să spună «frate, bună ziua. Poporul nu vrea ce vreţi voi justiţie cu interdicţie de a ocupa funcţii publice, cu interdicţie de a da ordonanţe de urgenţă. Staţi că vă dă PSD acum ordonanţe de urgenţă până vă săturaţi»”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Fostul preşedinte a adăugat că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot, iar dacă referendumul va fi invalidat, atunci partidul lui Liviu Dragnea va folosi acest lucru ca o „teribilă armă” împotriva lui Klaus Iohannis şi îi va da o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale.

„Eu cred că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot. O vor face ori public, ori prin organizaţii, dar vor juca această carte pentru că, pe o parte, eşuarea referendumului are efectele de a le da cea mai teribilă armă - «vedeţi că nici poporul nu e cu dumneavoastră. Domnule preşedinte şi cu cei care strigă lăsaţi justiţia independentă», iar pe de altă parte este o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale care sunt peste câteva luni. Deci e riscant, dar nu e mai puţin adevărat că lansarea referendumului îi permite preşedintelui să joace în campanie, pe tema referendumului, iar românii se vor duce în mod cert, cei care se vor duce, să voteze partidele pentru PE, unii dintre cei care votează la alegeri vor vota la referendum alţii nu”, a explicat Băsescu.

El a conchis că după toate acestea românii nu vor ştii ce au votat, pentru că dezbaterea publică nu este despre alegerile europarlamentare şi Uniunea Europeană, ci despre teme precum Laura Codruţa Kovesi candidat la şefia Parchetului UE sau dacă va fi sau nu din nou condamnat Liviu Dragnea.

„Concluzia va fi că românii habar nu vor avea ce au votat, pentru că ţinem dezbaterea publică în zona Kovesi procuror şef european, intră Dragnea sau nu la puşcărie, în loc să le explicăm românilor şi situaţia UE şi ce putem face pentru că România e a şasea ca forţă de vot în PE, făcând abstracţie de Marea Britanie. Dacă e şi Marea Britanie e a şaptea ţară ca forţă de vot”, a presupus Traian Băsescu.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Băsescu, despre Kovesi: Ar fi rău să ne trezim că după numirea la Parchetul UE e trimisă în judecată

Traian Băsescu a afirmat că nu ar fi un lucru rău pentru România dacă Laura Codruţa Kovesi ar ajunge la şefia Parchetului UE, însă rău ar fi dacă, la un an după numire, ea ar deveni inculpată şi ar fi trimisă în judecată, pentru că atunci ar trebui să părăsească funcţia.

„Dacă va ajunge va fi foarte bine pentru ea, va fi şi un semnal. Eu nu văd nimic rău pentru România. Singurul lucru rău ar fi să ne trezim că, după un an de când este numită, este inculpată şi trimisă în judecată în România. Atunci ar fi rău pentru că ar trebui să părăsească funcţia. Dacă vă aduceţi aminte într-o astfel de situaţie am avut vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, ministrul Tănăsescu şi în momentul în care a fost pus sub acuzare de DNA a trebuit să îl chemăm acasă şi să pierdem funcţia de vicepreşedinte al BEI, care nu era o funcţie mică, ci gigantică”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat dacă Kovesi mai are o şansă reală la funcţia de procuror-şef european, Băsescu a răspuns: „Având în vedere disputa între Consiliul UE şi Parlament nu îi dau foarte mari şanse pentru că de regulă aceste dispute se finalizează în favoarea Consiliului UE, dar un procent de şansă există şi el trebuie valorificat, trebui jucat până la ultima clipă. Adică un 5-10-15% are şanse şi Parlamentul să îşi impună propunerea. Restul până la 100% reprezintă şansa Consiliului UE, acolo sunt guvernele şi ele au forţa lor în negociere”.

Cea de-a patra rundă de negocieri pentru şefia Parchetului UE a fost anulată, atâta timp când Consiliul UE nu este flexibil a anunţat europdeputatul PNL Siegfried Mureşan. Dacă negocierile nu vor fi reluate până pe 18 aprilie atunci ele vor fi amânate până după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Echipa Parlamentului European pentru şefia Parchetului UE i-a transmis o scrisoare preşedintelui instituţiei, Antonio Tajani, în care precizează că negocierile cu Consiliului UE nu vor fi reluate dacă instituţia nu va veni cu un nou candidat, potrivit documentului postat de Siegfried Mureşan pe Facebook. Parlamentul susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, motivând că aceasta este competentă pentru o astfel de funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici