Presa rusă: Băsescu este îngrijorat că Moldova s-ar putea răzgândi în privinţa integrării europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului moldovean, că există posibilitatea ca R.Moldova să se răzgândească în ultimul moment şi să prefere apropierea de Uniunea Vamală Rusia-Belarus în locul integrării UE, potrivit agenţiei ruse Rosbalt.

919 afișări
Imaginea articolului Presa rusă: Băsescu este îngrijorat că Moldova s-ar putea răzgândi în privinţa integrării europene

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit agenţiei ruse Rosbalt, în cursul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, Băsescu a exprimat preocupare că Republica Moldova ar putea repeta scenariul armean, în contextul în care Guvernul de la Erevan a preferat în ultimul moment să semneze acorduri cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, deşi existau premisele integrării europene.

"Aţi văzut ce a făcut Armenia, s-a răzgândit în ultimele 24 de ore", i-a spus Băsescu lui Corman, conform agenţiei ruse Rosbalt. Potrivit agenţiei ruse, Băsescu a notat că reacţiile opoziţiei din R.Moldova sugerează reticenţă faţă de semnarea acordurilor de liber-schimb şi asociere cu Uniunea Europeană.

"Aveţi misiunea patriotică de a rămâne la putere în 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (europene - n.red.), astfel încât acestea să nu rămână simple poveşti", i-a transmis Băsescu lui Corman, membru al Partidului Democrat din R.Moldova, formaţiune care este parte a Coaliţiei pentru Guvernare Proeuropeană, aflată la guvernare la Chişinău.

Armenia încheiase în iulie discuţiile tehnice pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar documentul ar fi urmat să fie semnat la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie. Cu toate acestea, în urma întrevederii pe care preşedintele armean, Serj Sarkisian, a avut-o în septembrie cu omologul său rus, Vladimir Putin, liderul de la Erevan a anunţat că este pregătit pentru integrarea ţării în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi pentru perspectiva formării Uniunii Economice Eurasiatice, un proiect al Moscovei care ar rivaliza cu Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici