Preşedintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, unde face o vizită oficială joi şi vineri, la invitaţia preşedintelui Gurbangulî Berdâmuhamedov.

427 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan

Preşedintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan (Imagine: Radu Stefan / Arhiva MediafaxFoto)

Cei doi şefi de stat vor avea joi după-amiază, la Palatul Prezidenţial din Ashgabat, convorbiri tete-a-tete şi cu participarea celor două delegaţii, urmând să susţină şi declaraţii de presă comune.

Din delegaţia României mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Lucian Iliescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Neculai Plăiaşu, şeful Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, precum şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota, Iulian Chifu, Bogdan Drăgoi şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Potrivit programului oficial al vizitei, Băsescu şi Berdâmuhamedov vor semna şi un plan de acţiuni privind implementarea "Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Turkmenistanului", încheiată la Ashgabad, în 22 iulie 2009.

În prezenţa celor doi vor mai fi semnate şi alte documente bilaterale: un plan de acţiuni pentru 2013-2014 între MAE român şi MAE turkmen, un Memorandum de Înţelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor, precum şi un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea terorismului, între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi departamentul specializat al Ministerului de Finanţe de la Ashgabat.

Preşedintele Băsescu va vizita joi după-amiază Mausoleul lui Saparmurat Niazov, primul preşedinte al Turkmenistanului independent între 1991 şi 2006, precum şi Moscheea "Turkmenbaş Ruhy Metjidi", cea mai mare moschee din Asia Centrală, construită în 2004 la ordinul fostului preşedinte Niazov. În cursul serii, el va participa împreună cu delegaţia României la un dineu oficial oferit în onoarea sa de preşedintele Berdâmuhamedov.

Vineri dimineaţă, Traian Băsescu va vizita Monumentul Constituţiei din Ashgabat, unde va depune o coroană de flori şi va planta un copac pe Aleea Oaspeţilor de Onoare ai Monumentului Constituţiei. El va mai vizita Muzeul Naţional Principal al Turkmenistanului şi hipodromul din Ruhabat, inaugurat în 2012, unde va putea vedea exemplare din rasa de cai Ahal Teke, considerat simbol naţional al Turkmenistanului independent, care se găseşte şi pe stema statului.

Aceasta este cea de-a doua vizită efectuată în Turkmenistan de către preşedintele Băsescu, după cea din iulie 2009, în 2008 Gurbangulî Berdâmuhamedov vizitând la rândul său România.

Turkmenistan este considerat al doilea partener comercial al României din Asia Centrală. Aceasta ţară deţine locul patru în lume în privinţa rezervelor de gaze naturale, este şi un important exportator de petrol. Turkmenistanul este privit ca potenţial furnizor de gaze pentru proiectul Nabucco, coridorul sudic de aprovizionare energetică a UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici