Preşedintele Băsescu merge însoţit de Orban la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia

Preşedintele Traian Băsescu va participa la Summit-ul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Varşovia, în perioada 29-30 septembrie, unde va fi însoţit de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

266 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu merge însoţit de Orban la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia

Preşedintele Băsescu merge însoţit de Orban la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Principalele teme care vor face obiectul discuţiilor în cadrul Summit-ului vor viza aspecte politice ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi statele partenere, cooperarea în actualul climat politic şi economic, implementarea Parteneriatului Estic, precum şi integrarea economică şi comerţul", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis agenţiei MEDIAFAX.

Parteneriatul Estic este un proces de dialog şi cooperare care reuneşte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), precum şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene.

La eveniment vor participa şefi de state şi guverne din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi din cele şase state ale Parteneriatului Estic, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

Iniţial, potrivit unor surse politice, la eveniment trebuia să participe premierul Emil Boc, dar, ulterior, s-a luat decizia ca preşedintele Traian Băsescu să reprezinte România. De asemenea, în delegaţie figura ministrul de Externe, Teodor Baconschi, însă acesta a fost înlocuit cu Leonard Orban, au relatat aceleaşi surse.

Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Polonia, alături de noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, vine după amânarea, în Consiliul JAI, pe 21 septembrie, a deciziei de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei şi Finalandei, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Participarea şefului statului român la summit-ul de la Varşovia îi va oferi posibilitatea de a avea întrevederi la nivel înalt şi discuţii cu lideri ai ţărilor europene. De altfel, între liderii care vor fi prezenţi la Varşovia se vor afla şi cei ai ţărilor care s-au opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, respectiv Olanda şi Finlanda

De altfel, la Consiliul European din octombrie problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, cu scopul de a se obţine un acord politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici