Preşedintele Băsescu, ultima declaraţie de presă înainte de alegeri: Care este profilul viitorului premier

Preşedintele Băsescu a prezentat vineri profilul de premier pe care ar vrea să îl desemneze, menţionând că pentru acesta valorile europene trebuie să fie un mod de viaţă, să nu aibă umbre sau lucruri ascunse în CV, "să rupă puţin filmul" şi ar fi bine să fi avut experienţă în administraţia centrală.

3989 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu, ultima declaraţie de presă înainte de alegeri: Care este profilul viitorului premier

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • Profilul primului ministru: nu fac niciun secret că nu întâmplător spun acest lucru înainte de ziua alegerilor. Trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist, pentru că acestea sunt interesele naţionale vitale. Sigur, asta nu exclude relaţia cu Rusia, China, India. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO. Aş vrea ca acel pe care îl voi desemna pentru funcţia de premier, dar şi cel pe care partidele îi vor propne să fie o personalitate loială interesului naţional, pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup.  Aş vrea ca cel care va deveni premier să fie un om care a susţinut respectarea deciziilor Constituţiei, a principiilor statului de drept şi a principiilor din UE. Valorile europene să fie un mod de viaţă pentru politicianul care va dori să fie premier.

  • Viitorul premier nu trebuie să aibă vulnerabilităţi, lucruri ascunse în propriul lui. Trebuie să fie un om în viaţa căruia trebuie să nu fie umbre, lucruri ascunse sau minciuni în autodefinirea lui. Aici avem un risc major: când despre un politician nu se ştie tot, acel politician devine şantajabil. Aş vrea să avem un premier care să fie imbatabil, să nu fie nici plusuri nici minusuri în transmiterea către populaţie a adevărului despre el.

  • Aş vrea să fie un politician care să rupă filmul urât în care ne aflăm. Să fie un politician care, aflat în fruntea Guvernului, să poată prezenta garanţii că în România nu se vor mai prezenta derapaje. Aş vrea să fie un prim ministru care să inspire încredere partenerilor europeni şi transatlantici. România are nevoie de solidaritatea şi parteneriatul partenerilor ei, nu de marginalizare, pentru că nu vom ieşi uşor din criza economică. Ar fi extraordinar de bine dacă prin prezenţa lui noul prim-ministru ar genera reacţii de genul "în regulă, a fost un episod întâmplător, dar premierul care a venit acum în fruntea Guvernului este un om în care putem avea încredere".

  • Premierul trebuie să vină dintre cei aleşi, să aibă capacitatea să realizeze o majoritate în Parlament. M-aş bucura dacă viitorul premier va fi un om cu experienţă în administraţia centrală.

  • Regret că actuala coaliţie de guvernămând a dat prioritate minciunii în loc să meargă pe explicarea a ceea ce românii au de făcut. Sunt curios să văd dacă au câştigat cei care au minţi făcând campanie murdară sau cei care au făcut campanie cinstit.

  • Etichetez campania electorală ca nerelevantă faţă de realităţile României. Partidele nu au reuşit să facă o campanie care să plece de la premisele reale în care se află România. Suntem într-o Românie politic discreditată ca urmare a abuzurilor din iulie-august, dar şi din ultima perioadă. Iar ce s-a întâmplat în vară a pus ţara într-o situaţie foarte dificilă. Nu am văzut pe nimeni să spună care sunt soluţiile pentru ca România să-şi revină din punct de vedere al credibilităţii externe. Semnalul dat ieri de Hillary Clinton este extrem de grav.

  • Fac un ultim apel la Guvern, la premier şi la ministrul de interne să publice cifra oficială a electorilor români. Insist şi atrag atenţia Guvernului cu privire la responsabilitatea publicării unei cifre electorale corecte asumate de Guvern.

  • Mâine este Ziua Constituţiei. Românii vor constata că deşi au votat pentru 300 de parlamentari, numărul lor va creşte la 520. Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică, dar vom vedea duminică seara. Constituţia este cea care a permis o transformare radicală a României, integrarea în UE şi NATo şi să revenim în familia occidentală din care am plecat.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici