Preşedintele, despre Constituţie: Poporul nu va accepta preşedinte făcut pe sforării în Parlament

Traian Băsescu a apreciat că actuala majoritate ar trebui să nu scrie "o Constituţie pentru o situaţie de moment", el amintind că "au mai fost unii care s-au păcălit: şi-au scris mandatul de cinci ani crezând că îl scriu pentru ei", şi a spus că poporul nu va accepta să nu-şi aleagă preşedintele.

865 afișări
Imaginea articolului Preşedintele, despre Constituţie: Poporul nu va accepta preşedinte făcut pe sforării în Parlament

Preşedintele, despre Constituţie: Poporul nu va accepta preşedinte făcut pe sforării în Parlament (Imagine: Shutterstock)

Întrebat cum i se pare ideea republicii parlamentare şi dacă mandatul preşedintelui trebuie să fie de cinci sau de patru ani, Traian Băsescu a răspuns: "Deja pentru mine nu mai are relevanţă orice modificare din Constituţie, mie nu mi se poate aplica noua Constituţie. Am văzut şi abordări naive legate de Constituţie, am văzut şi abordări serioase. Voi sta să le observ. Nu mă pot pronunţa pe soluţii".

El a menţionat că românii au dat un mandat unei majorităţi de aproape 70%.

"Singurul lucru pe care trebuie să-l facă această majoritate: să nu scrie o Constituţie pentru o situaţie de moment, pentru că ea se schimbă. Au mai fost unii care s-au păcălit: şi-au scris mandatul de cinci ani crezând că îl scriu pentru ei. E bine să scrii Constituţia pentru ţară, nu pentru un partid sau pentru unul sau doi oameni, iar raportul MCV atenţionează de pe acum «atenţie, vorbiţi de revizuirea Constituţiei, atenţie la respectarea principiilor». Deci, mai mult de atât nu pot comenta despre revizuirea Constituţiei. Am comentat pentru că este în marja raportului, se fac referiri la revizuirea Constituţiei", a adăugat preşedintele.

Întrebat care este opinia sa din perspectiva experienţei sale de şef de stat, Traian Băsescu a răspuns: "Experienţa mea de şef de stat îmi spune că mandatele ar trebui suprapuse, pentru că în România nu se va putea trece la preşedinte ales de Parlament. Poporul nu va accepta o asemenea soluţie. Ei vor să-şi aleagă preşedintele, ei îl aleg, ei îl scuipă pe urmă, dar e al lor. Bun, rău, e al lor şi nu vor accepta preşedinte făcut pe sforării prin Parlament. Vă aduceţi aminte cum se alegeau preşedinţii de consilii judeţene până la introducerea votului pentru ei? Se plăteau bani, se nu ştiu ce, ca să îi dea votul să iasă preşedinte. Nu vor accepta românii o asemenea procedură riscantă în România, dar cred că noua Constituţie trebuie să rezolve două lucruri fundamentale: să facă statul mai funcţional şi să ţină cont de referendumul din 2009, în care românii au votat pentru Parlament unicameral. Şi atât. Şi în rest să aibă în vedere principiile europene, eventual să consulte Comisia de la Veneţia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici