Preşedintele Iohannis, la o ceremonie a magistraţilor, la Cotroceni: Învestirea, când actul de justiţie e pus la îndoială. Întâlnire cu Tudorel Toader şi procurorul general, pentru prima dată după scandalul DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii că învestirea acestora are loc într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii.

2418 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis, la o ceremonie a magistraţilor, la Cotroceni: Învestirea, când actul de justiţie e pus la îndoială. Întâlnire cu Tudorel Toader şi procurorul general, pentru prima dată după scandalul DNA

LIVE | Preşedintele Iohannis, discurs la o ceremonie a magistraţilor la Cotroceni: Învestirea, când actul de justiţie e pus la îndoială. Întâlnire cu Tudorel Toader şi procurorul general, pentru prima dată după scandalul DNA

"Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanţa funcţiei sunteţi şi trebuie să rămâneţi modele de comportament, arătând că valorile în care credeţi şi în slujba cărora aţi ales să vă desfăşuraţi activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viaţă.Conduita, integritatea şi profesionalismul de care veţi da dovadă constituie sursa credibilităţii şi legitimităţii serviciului public al justiţiei. Ca Preşedinte al României, ţin să vă spun că v-aţi ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului", a transmis preşedintele Klaus Iohannis absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

Şeful statului a acuzat şi persoane cu probleme penale care atacă justiţia.

"Învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea. Sunteţi în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. (...) În aceste eforturi nu sunteţi singuri. Aşa cum am transmis şi colegilor din promoţiile anterioare, reafirm deplina mea susţinere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră.Alături de noi sunt românii, care şi-au arătat susţinerea pentru o justiţie independentă şi dreaptă, pentru o societate în care corupţia este combătută şi în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate şi protejate", a mai spus Iohannis.

Tânăr magistrat: Deşi există presiuni la independenţa magistraţilor, educaţia ne obligă să nu abdicăm

Şeful de promoţie al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), Alinel Bodnar, a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, că deşi uneori există presiuni sau atacuri la independenţa magistraţilor, educaţia profesională îi oblige să nu abdice de la principii.

Chiar dacă uneori pot exista presiuni sau chiar atacuri la independenţa magistraţilor noi credem că educaţia profesională ne obligă să nu abdicăm de la principia”, a spus tânărul magistrat, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

Acesta a precizat că apărarea independenţei justiţiei presupune şi obligaţia magistraţilor de a se asigura că orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetăţenilor şi că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligaţiei de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

„Dorinţa principală a generaţiei noastre este aceea ca independenţa magistraţilor să fie protejată atât teoretic, cât şi practic, atât prin intermediul legislaţiei, cât şi prin intermediul declaraţiilor publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie sau care ocupă o funcţie de demnitate publică. Apărarea independenţei justiţiei, atunci când discutăm despre ea, noi trebuie să avem în vedere că aceasta trebuie raportată atât la cetăţeni, cât şi la magistraţi, dar şi la celelalte puteri ale statului”, a spus Bodnar.

Tânărul magistrat a adăugat că generaţia sa îşi propune să îşi asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la apărare ordinii statului de drept, a supremaţiei legii şi a înfăptuirii actului de justiţie.

Pentru a realiza această sarcină este nevoie, este esenţial ca şi reprezentanţii celorlalte puteri în stat să trasmită semnale de încredere şi de susţinere către autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă, în opinia noastră, o reală confirmare a susţinerii independenţei justiţiei, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă şi transparentă cu celelalte puteri ale statului”, a susţinut Bodnar.

Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu prilejul ceremoniei primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, aceasta fiind prima întâlnire dintre cei doi, după scandalul DNA. La eveniment a participat şi procurorul general. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, luni, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent marţi, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM), organizată la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, şeful statului a afirmat că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei.

„Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, Todorel Toader, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA, afirmând că Tudorel Toader este "un profesionist reunit" şi va avea o poziţie "fundamentată juridic".

„(...) Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. (...) Este un profesionist renumit şi cu siguranţă poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi una fundamentată juridic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activităţii DNA va fi făcută fără presiuni politice.

Ca urmare a semnării decretelor de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate organizat în perioada 30 iunie - 13 noiembrie 2107, şeful statului va primi la Palatul Cotroceni tânăra generaţie de magistraţi, la ora 15:00. La eveniment va participa şi procurorul general Augustin Lazăr.

Totodată, la festivitate, Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de doamna judecător Simona Camelia Marcu, în calitate de preşedinte.

Vor participa la festivitate, de asemenea, doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, doamna procuror Tatiana Toader, domnul procuror Nicolae Solomon şi domnul Victor Alistar, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici