Preşedintele Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări, pe tema legilor Big Brother

Preşedintele Klaus Iohannis invită, miercuri, liderii partidelor parlamentare, la o nouă rundă de consultări, pe tema legilor privind securitatea cibernetică, numite în spaţiul public legile Big Brother, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Administraţia Prezidenţială.

447 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări, pe tema legilor Big Brother

Klaus Iohannis (Imagine: Mediafax Foto)

Aceasta este cea de-a patra rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o are cu partidele reprezentate în Parlament, după cele privind mărirea bugetului Armatei şi două runde de discuţii pe tema legilor electorale şi a priorităţilor legislative ale Parlamentului.

Consultările ar urma să aibă lor miercuri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 10.00, la discuţii fiind invitaţi doar liderii formaţiunilor parlamentare.

Curtea Constituţională a decis, în ianuarie, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei.

În motivarea CCR, judecătorii precizau că legea respectivă are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

Curtea Constituţională a respins toate cele trei legi ”Big Brother” ca fiind neconstituţionale.

În urma deciziei CC, preşedintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative în Parlament.

Adminsitraţia Prezidenţială a anunţat în luna februarie că, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

"Demersul are drept scop depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora. Reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi. Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic", transmitea Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă.

Preşedinţia mai menţiona că ”scopul discuţiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei”.

”Consultările se vor desfăşura în cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetică, organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică. Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii”, se mai arăta în comunicatul de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici