Iohannis, după ce Laufer l-a acuzat de antisemitism: A picat testul maturităţii. Joacă rolul de portavoce/ Opoziţia cere PSD să se delimiteze de afirmaţiile politicianului

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, miercuri, la declaraţiile lui Ilan Laufer, susţinând că acesta a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste şi că referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile.

8259 afișări
Imaginea articolului Iohannis, după ce Laufer l-a acuzat de antisemitism: A picat testul maturităţii. Joacă rolul de portavoce/ Opoziţia cere PSD să se delimiteze de afirmaţiile politicianului

Preşedintele Iohannis, după ce Laufer l-a acuzat de antisemitism: A picat testul maturităţii. Joacă rolul de portavoce

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie.

Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură. Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste.

Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român”, se arată într-un comunicat al Administraţiei PĂrezidenţiale remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, preşedintele României consideră că aceste declaraţii reprezintă ”un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe”.

”Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declaraţii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obţinute de ţara noastră în toţi aceşti ani. România este activ implicată în demersurile internaţionale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut şi apreciat ca atare”, se mai arată în comunicat.

Ilan Laufer, refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, a declarat, marţi, la sediul PSD, că şeful statului a contribuit la „sabotarea” şedinţei comune ale guvernelor român şi israelian şi că doreşte „legături doar cu Berlinul”.

„Aşa cum se ştie, domnul Iohannis a refuzat şi a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind pe această cale să saboteze relaţia dintre România şi Israel. Totodată, vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea şedinţei de Guvern comune care trebuia să aibă loc între Romania şi Israel”, a declarat marţi seară, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Acesta a adăugat că Iohannis doreşte blocarea relaţiilor României cu SUA şi Israel şi a anunţat că va sesiza CNCD.

Preşedinţia mai precizează că pentru o mai bună cunoaştere a culturii comunităţii evreieşti şi pentru prezervarea adevărului istoric, preşedintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

”În iunie 2017, preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincţia „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, precum şi eforturile sale susţinute în promovarea toleranţei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, precum şi pentru întărirea relaţiilor ţării noastre cu SUA şi Israel”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Orban: Somăm PSD să se delimiteze ferm de acuzaţiile lui Laufer la adresa lui Iohannis

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că acuzaţiile lui Ilan Lufer la adresa lui Klaus Iohannis trebuie sancţionate, acestea afectând imaginea României. Liderul liberal somează PSD să se delimiteze de declaraţiile lui Ilan Laufer.

„Acuzaţiile stupefiante ale manechinului PSD propus de Liviu Dragnea pentru preluarea ministerului Dezvoltării Regionale, Ilan Laufer la adresa Preşedintelui României, Klaus Iohannis sunt de o gravitate fără precedent şi trebuie sancţionate public imediat. Folosirea în discursul public a termenilor de anti-semitism şi nazism în contextul refuzului de numire a unei persoane nepotrivite într-o funcţie de demnitate publică reprezintă o profanare a memoriei victimelor Holocaustului şi o ofensă nepermisă la adresa comunităţii etnice germane. Astfel de afirmaţii, susţinute de la tribuna oficială a partidului de guvernământ PSD, afectează grav imaginea României în plan internaţional şi riscă să deterioreze relaţiile cu partenerii strategici din Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite ale Americii”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul PNL somează PSD să se delimiteze de acuzaţiile lui Ilan Luafer la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

„Afirmaţiile iresponsabile ale lui Ilan Laufer sunt cu atât mai grave pentru PSD deoarece nu sunt singulare. Alţi membri ai partidului precum Darius Vâlcov sau Liviu Pop au proferat insulte similare, iar cazul lor a ajuns în dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei unde a fost propusă o rezoluţie faţă de atacurile împotriva minorităţii germane.Somăm Partidul Social Democrat să abandoneze această retorică a urii etnice şi xenofobe şi să îl exludă pe Ilan Laufer din rândul membrilor săi”, a adăugat Orban.

De asemenea, liderul liberal a susţinut că Ilan Laufer nu poate ocupa un portofoliu în cadrul Ministerului Dezvoltării, acesta fiind „slab pregătit”.

„Refuzul numirii lui în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale nu are nicio legătură cu originile sale etnice, ci doar cu slaba pregătire profesională a acestuia şi incompetenţa dovedită în ocuparea unei funcţii în Guvernul României. De altfel, chiar PSD l-a eliminat din Guvern pe Ilan Laufer, în momentul în care a fost schimbat Cabinetul Tudose şi tot PSD a renunţat ieri la susţinerea sa. Manechinul Ilan Laufer nu are nicio legătură cu funcţia propusă şi nu poate ocupa un portofoliu atât de important pentru dezvoltarea României precum ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, întrucât nu are pregătirea, experienţa şi calităţile manageriale necesare pentru această poziţie”, a mai transmis Orban.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici