Preşedintele PPE: Maghiarii trebuie să fie uniţi în spatele UDMR, altfel riscă să nu fie reprezentaţi

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, că reprezentarea comunităţii maghiare în "instituţiile democratice din România" se poate realiza doar printr-o unire a forţelor în spatele UDMR.

187 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PPE: Maghiarii trebuie să fie uniţi în spatele UDMR, altfel riscă să nu fie reprezentaţi

Wilfried Martens (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Comunitatea maghiarilor din România este în convingerea mea cel mai bine servită doar dacă este unită, în spatele unei formaţiuni politice unice. Sunt convins că fragmentarea poate periclita serios reprezentarea maghiarilor în instituţiile democratice din România", a susţinut Martens, subliniind faptul că maghiarii trebuie "să fie uniţi şi nu fragmentaţi".

"Sunt convins că comunitatea maghiarilor se va alinia în spatele UDMR şi vor fi puternici", a mai afirmat liderul PPE, care şi-a exprimat încrederea în preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi în succesul formaţiunii pe care o reprezintă.

Liderul PPE a fost întrebat cum vede solicitarea formulată de partide maghiare nou înfiinţate în România care doresc să devină membri ai PPE, în contextul în care această comunitate a ajuns la 6%.

"(...) Trebuie să se implementeze legile partidului nostru, deci dacă partidul doreşte să devină membru observator trebuie să implementeze aceste reguli, dar noi avem un sistem foarte strict de adeziune, deci nu poţi deveni membru al PPE peste noapte sau peste o săptămână. Noi cerem respectarea regulilor noastre, dar procedura este grea şi lungă, foarte multe criterii de care trebuie să se ţină cont pentru ca cineva să devină un partid membru al PPE", a afirmat Martens.

De asemenea, liderul PPE şi-a exprimat convingerea că UDMR va reuşi să obţină sprijinul popular la următoarele alegeri.

"Convingerea mea şi a PPE este că în România comunitatea maghiară în primul rând trebuie să fie unită, trebuie să facă o alegere în ceea ce priveşte exprimarea opiniei politice şi să se alinieze în spatele UDMR", a explicat Martens.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a ţinut să-i mulţumească pentru sprijin liderului PPE.

"Apare ceva foarte important (în cadrul noului program PPE, n.r.) prima dată în programul politic de bază - protecţia minorităţilor naţionale, fiindcă, dacă mergem de la comunitatea economică către o uniune politică, trebuie să fim conştienţi că minorităţile naţionale, diversitatea lingvistică, diversitatea culturală, religioasă, sunt valori importante pentru o uniune politică", a declarat Kelemen Hunor.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat miercuri că Partidul Popular Maghiar din Transilvania a înaintat o cerere de aderare la Partidul Popular European. "Partidul Popular Maghiar din Transilvania a înaintat cererea de aderare la Partidul Popular European şi conform acesteia reprezentanţii partidului au fost invitaţi la acest Congres", le-a spus ziariştilor Laszlo Tokes pe holurile Parlamentului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut, luni, că Uniunea ar putea pierde la alegerile din 9 decembrie maximum trei mandate parlamentare din cauza PCM şi a PPMT, iar acestea nu vor ajunge la cele două partide maghiare, ci la partide româneşti.

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă este un pericol pentru Uniune depunerea de candidaturi din partea PCM şi a PPMT, Kelemen Hunor a spus că pericolul există, dar că, în afară de UDMR, niciun alt partid maghiar nu are şanse să intre în Parlament.

"Sigur că există un pericol, dar eu sunt convins că cei care cunosc sistemul electoral şi care cunosc rezultatele alegerilor locale spun lucrurilor pe nume şi nu vin cu fantezii, că fiecare are şansa de a intra. Niciun alt partid maghiar nu are şanse de a intra în Parlament în afară de UDMR. Există pericolul de a pierde un loc, două, trei maximum, dar astea nu merg nici spre Tokes, nici spre PCM. Cei care se pregătesc de alegeri nu vor altceva decât să fure de la noi câteva mandate, dar nu pentru ei, ci pentru Dan Diaconescu sau alte partide româneşti şi să ne pună într-o situaţie dificilă", a spus Kelemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici