Preşedintele PPMT: Jobbik să le mulţumească lui Băsescu şi Ponta pentru că au adus două-trei mandate cu declaraţiile lor

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, consideră că reprezentanţii Jobbik ar trebui să le mulţumească preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Victor Ponta, pentru că, în urma declaraţiilor acestora din perioada 10-15 martie, formaţiunea a câştigat două-trei mandate parlamentare.

374 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PPMT: Jobbik să le mulţumească lui Băsescu şi Ponta pentru că au adus două-trei mandate cu declaraţiile lor

Toro T. Tibor (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că Jobbik a obţinut în România câteva mii de voturi, acesta fiind răspunsul comunităţii maghiare "faţă de isteria creată în mod absurd şi artificial de către anumite personalităţi politice", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În Ungaria, Jobbik a obţinut 21 la sută din voturi, dar aici, în România, a obţinut puţin peste doi la sută, câteva mii de voturi, acesta a fost răspunsul comunităţii maghiare faţă de isteria creată în mod absurd şi artificial de către anumite personalităţi politice. Jobbik nu a avut influenţă în Transilvania. Jobbik a profitat şi de oficiali din România care au participat la acest succes al lor. Cred că pentru vreo două-trei mandate, Jobbik trebuie să îi mulţumească lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, dar şi altor politicieni care s-au manifestat foarte vocal în jurul zilelor de 10 şi 15 martie", a spus Toro.

În 14 martie, autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, anunţa purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care preciza că urma să fie făcute demersuri pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili,

"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", declara Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI spunea că s-a stabilit "cu certitudine că aceştia sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii".

Referitor la preşedintele Jobbik, Vona Gabor, purtătorul de cuvânt al MAI spunea că nu poate furniza informaţii, pentru că pe rolul Ministerului Public se află, în faza implementării, o cauză penală.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, în 13 martie, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţau în număr mare în România în următoarele zile, că "oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia".

Şeful statului îi avertiza pe politicienii maghiari "să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României".

"Obiectivul nostru este că oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, statului de drept şi comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor ţări", spunea Traian Băsescu.

Preşedintele i-a transmis un mesaj şi liderului Jobbik, Vona Gabor: "Să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că îi ştim foarte bine activitatea politică".

Tot Traian Băsescu declara, anterior, că solicită Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist".

"Cred că e timpul să punem capăt acţiunilor acestui partid pe teritoriul României, şi cer public Guvernului şi Parlamentului să se emită act normativ prin care prezenţa pe teritoriul României a membrilor şi liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist", spunea Băsescu.

Ulterior, premierul Victor Ponta declara că Ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avizează procedura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici