Preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la summitul UE - Uniunea Africană

  • Liderii Uniunii Europene şi ai Uniunii Africane au adoptat o Declaraţie comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorinţa ambelor părţi de a consolida un parteneriat reînnoit, transmite Administraţia Prezidenţială.
  • Klaus Iohannis a participat joi şi vineri la summitul UE- Uniunea Africană.
185 afișări
Imaginea articolului Preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la summitul UE - Uniunea Africană

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 februarie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, la cel de-al şaselea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană. Liderii Uniunii Europene şi ai Uniunii Africane au adoptat o Declaraţie comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorinţa ambelor părţi de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă şi prosperitate pentru generaţiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranităţii, responsabilitate şi angajamente reciproce. Acest parteneriat îşi propune să abordeze oportunităţile şi provocările imediate, dar şi posibilităţile oferite pe termen lung. Declaraţia comună evidenţiază eforturile celor două părţi în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor comune Uniunea Europeană - Uniunea Africană, prin mobilizarea unui pachet de investiţii de cel puţin 150 de miliarde euro, cu accent pe investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, care să contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile şi rezistente”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Potrivit comunicatului, summitul UE – Uniunea Africană a prilejuit ocazia pentru o cooperare reînnoită şi consolidată pentru pace şi securitate, în cadrul Arhitecturii africane de pace şi securitate (APSA), iar cele două continente se confruntă cu aceleaşi provocări comune de securitate, având deja o cooperare de lungă durată pentru a combate instabilitatea, radicalizarea, extremismul violent şi terorismul, precum şi cauzele de bază ale conflictelor.

În cadrul Summitului, Klaus Iohannis a participat la panelurile cu temele „Pace, securitate şi guvernare”, respectiv „Educaţie, cultură şi formare profesională, migraţie şi mobilitate”.

În cadrul participării la masa rotundă cu tema „Educaţie, cultură şi formare profesională, migraţie şi mobilitate”, care s-a desfăşurat vineri, Iohannis a arătat că educaţia reprezintă una dintre priorităţile sale ca Preşedinte, precum şi un angajament personal faţă de creşterea calităţii în educaţie.

„Preşedintele României a subliniat că, pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetăţeni africani, foşti studenţi în ţara noastră, folosindu-şi competenţele dobândite în universităţile româneşti pentru a-şi servi ţările şi pentru a contribui la construirea de punţi de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universităţile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenţi, din cel puţin 40 de ţări africane, sunt înscrişi anual la universităţi, prezenţa lor în ţara noastră îmbogăţind viaţa academică şi stimulând o mai bună înţelegere între oamenii de pe cele două continente. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanţa formării profesionale continue, inclusiv prin furnizarea de competenţe adecvate pentru a prospera în secolul XXI. În acest sens, ţara noastră s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre şi soluţionarea conflictelor, la combaterea dezinformării. De asemenea, Preşedintele României a reliefat că procesele educaţionale, atât în Europa, cât şi în Africa, ar trebui să utilizeze de o manieră mai aplicată digitalizarea”, arată Preşedinţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici