PRIMĂ de 600 de lei/an de la stat pentru contul de economii Junior, propusă de Guvern

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia începând cu anul 2019 se va acorda o primă de stat în valoare de 600 lei anual pentru persoanele care deschid un „cont individual de economii Junior”, rata dobânzii fiind de 3% pe an, sumele nefiind impozabile.

6304 afișări
Imaginea articolului PRIMĂ de 600 de lei/an de la stat pentru contul de economii Junior, propusă de Guvern

PRIMĂ de stat de 600 de lei/an de la stat pentru contul de economii Junior, propusă de Guvern

„Se aprobă Programul guvernamental <gROwth - Contul individual de economii Junior> care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit, denumit în continuare: cont individual de economii Junior”, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului, consultat de MEDIAFAX.

Titularul contului poate fi orice copil care îndeplineşte cumulativ condiţiile să fie cetăţean român şi să nu fi împlinit vârsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora.

Proiectul de OUG mai prevede că orice minor are dreptul la un singur cont individual de economii Junior şi că în cont se pot depune, de către reprezentantul legal al minorului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei.

Sumele existene în cont nu pot face obiectul unei executări silite sau al unei alte tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective.

„Începând cu anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, mai prevede proiectul guvernamental.

De asemenea, sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an, iar dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Dobânzile şi prima de stat din acest cont nu sunt impozabile.

Sumele existene în contul de economii Junior nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces, sau în cazul decesului minorului.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Depunerile de sume în conturile de economii Junior se pot efectua începând cu luna decembrie 2018, mai prevede proiectul de OUG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici