Prima şedinţă oficială a Guvernului Orban. Iohannis vorbeşte despre "moştenirea dezastruoasă": Pesediştii au golit finanţele publice - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la prima şedinţă de Guvern Orban, a anunţat că miniştrii PNL au găsit o situaţie gravă în instituţii, spunând că pesediştii au golit finanţele publice şi va fi foarte greu de construit bugetul pe anul viitor.

5581 afișări

UPDATE Klaus Iohannis participă, miercuri, la prima şedinţă de Guvern oficială a Cabinetului Orban

"Îmi pare foarte bine că anteriorul guvern eşuat a plecat. În ultimii 30 de ani motivul pentru care România s-a dezvoltat mai bine a fost existenţa PSD la butoane. Dar în ultimii 3 ani au depăşit orice imaginaţie. Guverne care au început cu proceduri pe care pur şi simplu nu şi le-a imaginat nimeni. Atacuri sistematice la statul de drept, lupta împotriva corupţiei, împotriva investitorilor, o absurditate de neimaginat, asupra mediului de afaceri privat", a declarat Klaus Iohannis.

Declaraţia preşedintelui Iohannis:  "Mulţumesc pentru invitaţie. Vă felicit oficial. Eu respir uşurat că avem un nou guvern, care este hotărât să se implice pentru români, pentru rezolvarea problemelor ţării. Mi se pare un act de mare curaj din partea PNL că a preluat guvernarea în această formulă. E un act de curaj cu un guvern minoritar, în situaţia în care numărul de parlamentari va trebui negociat pentru fiecare act legislativ în parte. Deja în prima şedinţă se discută chestiuni care au trenat şi trebuie rezolvate urgent. Îmi pare foarte bine că anteriorul guvern eşuat a plecat. În ultimii 30 de ani, motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult a fost existenţa PSD la butoane. Dar ultimii 3 ani au depăşit orice imaginaţie. Guverne care realmente au început cu proceduri precum atacuri sistematice asupra justiţiei, împotriva luptei anticorupţie, atacuri împotriva investitorilor, asupra mediului de afaceri privat. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice PSD-iste. Noul guvern are enorm de mult de lucru. Deja am aflat că situaţia găsită în ministere e una foarte proastă. Din păcate, deja s-a încetăţenit noţiunea de moştenire dezastruoasă găsită de miniştri. Deja ştim că PSD-iştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice şi acum suntem în situaţia să vedem cum putem acoperi plăţile scadente. Va fi foarte complicat să se închidă bugetul pe anul în curs şi de făcut bugetul pe anul viitor, am înţeles de la ministrul Finanţelor. Acest guvern va veni cu soluţii, asta e vestea foarte bună pentru români. Acest guvern nu se teme de guvernare, va rezolva problemele. Unii se întreabă de ce am venit eu la şedinţa de guvern: în primul rând, pentru că am fost invitat. În al doilea rând pentru că se va tranşa chestiunea comisarului european. Vă doresc mult succes în această perioadă dificilă, vă mulţumesc pentru invitaţie".

Ludovic Orban: Aseară m-am întors la nouă şi jumătate în guvern şi nu am găsit pe nimeni

Declaraţia premierului Ludovic Orban: "Acest guvern e partenerul dvs. în toate marile proiecte de dezvoltare a României. Am luat decizia de a îl desemna pe Antonel Tănase pentru postul de secretar general al Guvernului. Şef al cancelariei l-am numit pe Ionel Dancă. Avem câteva priorităţi: organizarea alegerilor. Am convocat în această seară toate instituţiile responsabile pentru a vedea situaţia la zi. Mâine va trebui să convocăm comandamentul de iarnă. Am primit semnale de la autorităţi locale că le lipsesc resursele pentru a efectua toate plăţile. Sunt foarte multe restanţe pe PNDL – plăţi neonorate de 5 miliarde de lei. Rambursările de TVA – e inacceptabil ca firmele private să fie puse în dificultate prin nerambursare. Sunt clare câteva priorităţi pentru toţi. Aseară m-am întors la 9.30 în guvern şi nu am găsit pe nimeni. Trebuie schimbat modul de lucru. Cât timp ministrul sau premierul munceşte, orice om trebuie să îşi schimbe modul de lucru. Suntem în serviciul cetăţeanului. Daţi drumul la audit şi fiţi pregătiţi pentru structuri suple, păstraţi doar oamenii competenţi, dedicaţi. Cine-i leneş, cine s-a obişnuit să-şi ia leafa fără să facă nimic va pleca. Opriţi toate concursurile organizate de precedentul guvern. Dle ministru de Externe, vă rog să verificaţi numirile de consuli, rechemaţi toţi cei care nu au nici o legătură cu diplomaţia. În Transporturi trebuie deblocate şi accelerate toate procedurile. Sa demarăm curăţarea administraţiei publice de demnitarii care nu şi-au făcut treaba – secretari de stat, secretari generali etc. Aştept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcţii a celor care nu şi-au îndeplinit sarcinile, să terminăm odată cu pilăraia, nepotismul. Am semnat ieri decizii de eliberare – băiatul lui, băiatul lui."


Premierul Ludovic Orban anunţase, marţi, că ordonanţa pentru reducerea numărului de ministere este „în lucru”.

Cât despre ordonanţa de urgenţă privind veniturile minerilor, ar putea fi adoptată în contextul în care peste 70 de mineri ai Salinei Ocna Dej sunt blocaţi în subteran. Preşedintele Consiliului de Administraţie a Salrom aşteaptă intervenţia noului ministru al Economiei pentru rezolvarea voucherelor de vacanţă.

Agajaţii Salinei Ocna Dej din schimbul trei, care au intrat la lucru luni seară, s-au alăturat protestului colegilor lor început luni dimineaţa şi s-au blocat în subteran, astfel că marţi numărul protestatarilor depăşeşte 70.

Protestul angajaţilor de la Salina Ocna Dej, judeţul Cluj, a început în urmă cu opt zile. Oamenii sunt supăraţi că nu primesc voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 lei sau 2.080 lei, aşteptate din august.

Salina Ocna Dej este o veche unitate minieră din Ocna Dejului, judeţul Cluj, specializată pe extracţia sării geme în stare solidă.

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au fost vizitaţi, sâmbătă, de familii şi prieteni, după şase zile în care au fost blocaţi în subteran. Aceştia şi-au anunţat rudele că vor intra în greva foamei, dacă nu vor primi venituri în completare după închiderea minelor.

Liberalii ar fi vrut ca prima şedinţă de Guvern să aibă loc, marţi, însă miniştri au trebuit să îşi preia portofoliile pe parcursul acestei zile.

Luni seara, după depunerea jurământului la Cotroceni a membrilor Executivului, a avut loc o şedinţă informală a Guvernului, la care a participat pentru scurt timp şi preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că şeful statului este invitat şi la prima reuniune oficială a Cabinetului său.

Taguri:
oug,
guvern,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici