Prima zi a lui Joe Biden în România: Vicepreşedintele SUA, întâmpinat la Bucureşti de vreme frumoasă şi de soldaţii "Primăverii Carpatine"

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi-a început, marţi, vizita la Bucureşti printr-un scurt discurs în faţa militarilor români şi americani care participă la un exerciţiu militar comun şi cărora le-a mulţumit pentru serviciile aduse celor două ţări, întâlnirile cu oficialii urmând să aibă loc miercuri

1438 afișări
Imaginea articolului Prima zi a lui Joe Biden în România: Vicepreşedintele SUA, întâmpinat la Bucureşti de vreme frumoasă şi de soldaţii "Primăverii Carpatine"

Prima zi a lui Joe Biden în România: Vicepreşedintele SUA, întâmpinat la Bucureşti de vreme frumoasă şi de soldaţii "Primăverii Carpatine" (Imagine: Ambasada SUA)

Pe un soare arzător, militarii români şi americani participanţi la exerciţiul Carpathian Spring 2014 l-au aşteptat răbdători, adăpostindu-se la umbră, pe numărul 2 de la Casa Albă, Joe Biden, aflat într-un miniturneu european, care cuprinde România şi Cipru.

Biden era aşteptat să aterizeze la Bucureşti la 14.25, dar, din motive de securitate, prima aeronavă a sosit la 14.52, iar cea de-a doua la 15.00.

Joe Biden a coborât din Air Force Two în costum, dar a ajuns la Baza 90, unde era aşteptat de membrii forţelor terestre şi aeriene, purtând o scurtă militară, pe care o foloseşte de obicei la astfel de întâlniri.

Joe Biden şi soţia sa, Jill, au venit la Baza 90, însoţiţi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cel care a întâmpinat delegaţia la aeroport, şi de ministrul Apărării, Mircea Duşă.

În calitate de gazdă, Mircea Duşa a vorbit primul, mulţumindu-i vicepreşedintelui american pentru "sprijinul constant" acordat de SUA şi pentru "angajamentul solid" privind dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Totodată, Duşa a precizat că România s-a transformat dintr-un consumator, într-un furnizor de securitate, iar "sprijinul american a fost decisiv la nivelul asistenţei financiare, a donaţiilor de echipament şi în domeniul consilierii, pregătirii, educaţiei şi sănătăţii".

A urmat Joe Biden, care şi-a început discursul într-o notă relaxată, lăudând vremea frumoasă de la Bucureşti.

"Este foarte cald aici. Mi s-a spus că o să fie mai rece, dar mulţumesc pentru vremea minuntată", a spus vicepreşedintele SUA, dându-şi jos scurta militară.

Discursul lui Biden s-a axat pe evidenţierea cooperării în special în domeniul militar şi de securitate dintre România şi SUA, în diferite teatre de operaţiuni din lume.

Totodată, trimisul lui Barack Obama a ţinut să ofere din nou garanţii României, asigurând-o că naţiunile din cadrul NATO nu sunt niciodată singure.

"Dumnezeu să binecuvânteze America, Dumnezeu să binecuvânteze România şi Dumnezeu să protejeze trupele noastre", şi-a încheiat Biden discursul care a durat mai puţin de 10 minute.

După alocuţiune, Biden şi soţia sa au dat mâna cu militarii din primul rând, după care au plecat la Ambasada SUA, unde au fost întâmpinaţi de un grup de copii.

Seara, Joe Biden şi soţia sa Jill au petrecut aproximativ o oră la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei.

La ieşirea din restaurant, vicepreşedintele SUA s-a oprit şi la un chioşc de unde şi-a cumpărat o îngheţată la cornet.

În timp ce se îndrepta, alături de soţie, către maşinile din coloana oficială, Biden a fost salutat de mai mulţi trecători, între care şi un american.

Întâlnirile cu oficialii au fost rezervate pentru a doua zi a vizitei lui Joe Biden. Şi Jill Biden, soţia vicepreşedintelui american, va avea un program la Bucureşti.

Miercuri, vicepreşedintele SUA urmează să se întâlnească la Palatul Cotroceni cu preşedintele Băsescu, apoi la Palatul Victoria cu premierul Ponta, iar vizita se va încheia în urma unui discurs în faţa unui număr de invitaţi din societatea civilă.

Traian Băsescu şi Joe Biden au programate, de la ora 9.30, convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale şi o declaraţie de presă comună, care va fi susţinută, de la ora 10.45, în Grădina Palatului Cotroceni.

Vicepreşedintele SUA va fi primit la Palatul Victoria de către premierul Victor Ponta la ora 11.25, iar de la ora 11.45 va avea loc întrevederea celor două delegaţii. La ora 13.00 vor fi susţinute declaraţii de presă în holul de onoare.

Palatul Victoria va deveni o fortăreaţă cu prilejul vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, a spus, marţi, premierul Victor Ponta.

Palatul Victoria a găzduit, marţi, în prezenţa, prim-ministrului Victor Ponta, festivitatea de premiere a câştigatorilor celei de a 11-a ediţie a competiţiei "Şcoala Europeană", desfăşurată sub patronajul Parlamentului European. "Sunteţi norocoşi, imediat după această festivitate şi după şedinţa de guvern, clădirea aceasta va deveni o fortăreaţă pentru că, mâine, vicepreşedintele Statelor Unite va fi aici şi măsurile de securitate nu vor mai permite vreo două-trei zile să organizăm acest eveniment", le-a spus Ponta participanţilor.

Imediat după festivitate, premierul Ponta a inspectat personal sala din Palatul Victoria în care va avea, miercuri, o întrevedere cu vicepreşedintele Biden, având ultimul cuvânt asupra modului în care va fi organizată sala şi va decurge întâlnirea.

Sala în care va avea loc discuţia celor doi înalţi demnitari a fost folosită şi în trecut pentru vizita fostului preşedinte al SUA George W. Bush, iar în astfel de cazuri, ţinând cont că ferestrele încăperii dau spre stradă, serviciile specializate au luat măsuri suplimentare de securizare a sălii. Paza în jurul Palatului Victoria a fost întărită deja de câteva zile, iar numărul forţelor de ordine va fi suplimentat pe perioada vizitei vicepreşedintelui SUA.

De la ora 14.15, la Sala Unirii din Palatul Cotroceni, vicepreşedintele SUA urmează să susţină o alocuţiune, acesta fiind momentul final al vizitei sale oficiale la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici