Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice

Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, a decis, miercuri, Camera Deputaţilor respingând, cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii.

546 afișări
Imaginea articolului Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice

Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 voturi pentru, 88 abţineri şi 3 împotrivă.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

Cererea de reexaminare preciza că aceatsă lege nu este oportună, deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară nu se justifică în mod obiectiv, întrucât soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor, “Ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii”, se menţionează în cererea de reexaminare a legii.

În cererea de reexaminare se apreciază că se impune menţinerea incompatibilităţii între calitatea de primar sau preşedinte al consiliului judeţean şi aceea de reprezentant al comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale.

Deputaţii au respins cererea de reexaminare a legii şi şi-au menţinut punctul de vedere adoptat anterior. Astfel, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.

Reprezentanţii PSD şi ai UDMR au spus că susţin prima variantă a legii şi sunt împotriva cererii de reexaminare, în timp ce PNL s-a abţinut.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a arătat că el a iniţiat acest proiect care a avut "un traseu sinusuos".

"Cine să reprezinte mai bine comunitatea decât cei aleşi din patru în patru ani?", a întrebat retoric Neacşu, adăugând că nu trebuie să se mai întâmple ca primarii să fie trimişi în judecată pe motiv de incompatibilitate în acest caz.

Deputatul UDMR Antal Isvan a spus că sunt foarte mulţi aleşi care sunt "hărţuiţi pe nedrept" pe motiv de incompatibiliate şi trebuie stabilit clar ce înseamnă această reprezentare pentru ca nicio instituţie să nu mai interpreteze. "În lipsa unor prevederi clare, ANI a interpretat abuziv", a adăugat deputatul UDMR.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici