Primarul suspendat din Miercurea Ciuc, trimis în judecată de DNA, a demisionat din funcţie

Primarul suspendat al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni, după ce ar fi aprobat în mod ilegal emiterea de documente şi efectuarea unor plăţi nejustificate din bugetul local, a demisionat din funcţie.

821 afișări
Imaginea articolului Primarul suspendat din Miercurea Ciuc, trimis în judecată de DNA, a demisionat din funcţie

Primarul suspendat din Miercurea Ciuc, trimis în judecată de DNA, a demisionat din funcţie (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Avocatul lui Raduly, Milu Timoce, a declarat că edilul a demisionat "din onoare şi moralitate".

"Dânsul mi-a comunicat că, începând de astăzi (miercuri - n.r.) şi-a depus demisia din calitatea de primar al municipiului Miercurea Ciuc, apreciind că este un gest de onoare şi de moralitate în contextul în care DNA a dispus trimiterea în judecată pentru presupuse fapte de corupţie”, a declarat avocatul.

El a adăugat că a discutat cu Raduly despre demisie încă de săptămâna trecută, când primarul i-a spus că indiferent ce se va întâmpla cu dosarul va pleca din funcţie.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila a declarat că un reprezentant al familiei Raduly a depus, miercuri, la Primărie "un înscris" de o pagină şi jumătate, pe care încă nu l-a citit.

În decembrie 2013, Raduly declara, într-un interviu acordat portalului de ştiri în limba maghiară "Szekelyhon.ro” că "orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilităţii sale, dar o persoană publică, atunci când este trimisă în judecată, trebuie să îşi dea demisia”, referindu-se la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care tocmai fusese trimis în judecată.

Atribuţiile primarului Raduly Robert-Kalman, dar şi ale viceprimarului Szoke Domokos, şi el trimis în judecată, au fost preluate, începând din 14 mai, de viceprimarul Antal Attila.

Procurorii DNA au dispus, miercuri, trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Raduly Robert-Kalman, primar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese şi a lui Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia.

Acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor dintre Raduly şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

Conform sursei citate, în perioada 2007-2011, primarul Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general făcute de această firmă. Plăţile nejustificate s-au făcut în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc şi SC Topo Service SA, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 de lei, majorat la 961.304 de lei prin act adiţional.

Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară în municipiul Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate, potrivit procurorilor DNA.

Totodată, în rechizitoriu se arăta că, în cursul anului 2014, viceprimarul Szoke Domokos a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

În 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale iniţiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În acest sens, Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a şi făcut.

Ulterior, în 2 iulie 2014, Szoke Domokos, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale, arată sursa citată.

De asemenea, conform procurorilor, în cursul anului 2011, Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare a unei zone verzi, în valoare estimată de 1.320.170 de lei, a acceptat şi a declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru o suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.

În perioada 2014-2015, Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea Primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliile lor din Miercurea Ciuc în diferite locaţii din ţară. Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituţiei publice, se mai arăta în comunicatul DNA.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În 14 mai, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos, arestaţi la domiciliu în dosarul în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie, au fost suspendaţi din funcţii, prin ordine ale prefectului judeţului Harghita.

Ordinele de suspendare a primarului Raduly Robert Kalman şi a viceprimarului Szoke Domokos au fost emise de către prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, a comunicat că faţă de cei doi s-a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

La sfârşitul lunii aprilie, anchetatorii i-au dus pe Raduly Robert Kalman şi pe Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziţii la locuinţele acestora şi la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Tribunalul Bucureşti a decis apoi ca Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici