Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, ar fi primit 10.000 euro lunar de la firma care taxează parcarea - surse

Primarul din Miercurea Ciuc Raduly Robert, vizat de o anchetă a DNA, este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma căreia i-au fost concesionate locurile de parcare, precum şi pentru autorizarea unui magazin sau atribuirea unui contract pentru servicii de telefonie.

910 afișări
Imaginea articolului Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, ar fi primit 10.000 euro lunar de la firma care taxează parcarea - surse

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, ar fi primit 10.000 euro lunar de la firma care taxează parcarea (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Miercuri, procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei Miercurea Ciuc, precum şi la locuinţa primarului oraşului, Raduly Robert Kalman. De asemenea, anchetatorii au descins şi la locuinţa unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, precum şi la sediile unor firme şi la domiciliul lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare şi pentru a bloca roţile autoturismelor parcare neregulamentar.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt vizaţi de fapte de corupţie primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman şi cei doi viceprimari - Szoke Domokos şi Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe şoferii care parchează neregulamentar în oraş. Anchetatorii spun că în relaţia cu această firmă primarul are un intermediar.

Anchetatorii mai arată, în documente, că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui magazin de materiale de construcţii. Banii ar fi fost remişi în perioada obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz în serviciu şi în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL unui consilier judeţean. Astfel, primarul, ca preşedinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuinţelor ANL şi de soluţionare a cererilor pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri, a avizat repartizarea şi, ulterior, a aprobat închirierea unei locuinţe ANL unui consilier cu care se află în relaţii apropiate, deşi acesta nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodată, primarul ar fi condiţionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. ”Pentru crearea aparenţei de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca şi sponsorizare, într-un cont bancar aparţinând unei societăţi având ca acţionar/administrator o persoană de încredere”, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos ”au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plăţile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act adiţional. Astfel, firma ar fi fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general - Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost plătită de primărie în perioada 2007-2014, deşi OCPI Harghita a restituit de trei ori documentaţia de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A. şi a înştiinţat Primăria Miercurea Ciuc şi executantul S.C. Topo Service S.A că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate şi sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activităţi pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Aceştia susţin, de asemenea, că toate plăţile au fost făcute de primărie în perioada 2007 - 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentaţiei cadastrale întocmite. ”Toate plăţile efectuate de Primăria Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate au fost nejustificate şi constituie prejudiciu material adus unităţii administrativ teritoriale”, scrie în documentele anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din Bucureşti la atribuirea unui contract de lucrări pentru amenajarea de zone verzi, în valoare de peste 1,3 milioane de lei şi cofinanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu în cadrul ”Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”.

Anchetatorii spun că finanţarea investiţiei a fost supradimensionată de 100 de ori , astfel că bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel puţin 188.011 de lei.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila este suspectat că, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferenţial contractul de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract în valoare de 18.034.663,63 lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Anchetatorii spun că, în schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societăţii câştigătoare de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale (forţă de muncă, mijloace de transport şi materiale de construcţii) la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, care figurează ca fiind domiciliul părinţilor. Firma a realizat lucrări de construcţii la acest imobil la un preţ de 20.000 lei, în condiţiile în care costurile minime erau de 100.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici