Primele alegeri în Liban, după criză

Libanul votează duminică la primele sale alegeri după multiplele crize care au adus statul în pragul eşecului, notează France 24.

374 afișări
Imaginea articolului Primele alegeri în Liban, după criză

Alegerile parlamentare reprezintă un prim test pentru mişcările de opoziţie generate de o revoltă anti-sistem fără precedent în 2019, care a stârnit pentru scurt timp speranţe de schimbare de regim în Liban.

Cu toate acestea, observatorii au avertizat să nu se aştepte la nicio schimbare sistemică, fiecare pârghiile de putere sunt ferm ţinute în mâinile partidelor tradiţionale, care au un sistem electoral „măsluit” în favoarea lor.

După o campanie sub aşteptări, înăbuşită de situaţia economică atotcuprinzătoare a naţiunii, 3,9 milioane de libanezi au fost eligibili pentru a vota când secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 (04.00 GMT).

Armata s-a desfăşurat în toată ţara pentru a asigura desfăşurarea alegerilor.

Independenţii pot spera să obţină mai mult singurul loc pe care l-au obţinut în 2018, dar majoritatea celor 128 de locuri din parlament vor rămâne în mâinile clasei politice care este acuzată pentru problemele ţării.

Camera demisionară a fost dominată de mişcarea şiită Hezbollah, susţinută de Iran, şi de cei doi aliaţi principali ai săi: partidul şiit Amal al preşedintelui Nabih Berri şi Mişcarea Patriotică Liberă Creştină a preşedintelui Michel Aoun.

„Pare aproape imposibil să ne imaginăm că Libanul votează pentru mai mult din acelaşi lucru - şi totuşi acesta pare să fie cel mai probabil rezultat”, a declarat Sam Heller, analist la Century Foundation.

De la ultimele alegeri, ţara a fost mutilată de o explozie în august 2020 în portul Beirut, care a rămas în istorie ca una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie şi a adâncit una dintre cele mai spectaculoase recesiuni economice ale vremurilor noastre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici