Primele calcule ale Opoziţiei pentru a trece Guvernul. Orban anunţă în premieră câte voturi are/ UPDATE: Ce partide şi-au anunţat susţinerea

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că până în prezent are 225 de voturi de la partidele care au anunţat susţinerea pentru învestirea Guvernului său. El a adăugat că are angajamente şi de la alţi nouă parlamentari şi, totodată, continuă negocierile, inclusiv cu Pro România.

4748 afișări
Imaginea articolului Primele calcule ale Opoziţiei pentru a trece Guvernul. Orban anunţă în premieră câte voturi are/ UPDATE: Ce partide şi-au anunţat susţinerea

Primle calcule ale Opoziţiei pentru a trece Guvernul. Orban anunţă în premieră câte voturi are

„Voturi instituţionale sunt 225, ale formaţiunilor politice care au declarat susţinerea. De asemenea, mai avem angajamente de vot, astăzi, din partea a cel puţin nouă parlamentari. Aşa cum am explicat, am angajat discuţii cu foarte mulţi parlamentari individuali. De asemenea, vom discuta în continuare cu parlamentarii pro România pentru a participa efectiv la a nu urma boicotul pe care îl pune la capăt PSD, astfel încât să avem o procedură normală de învestire. Suntem în continuare deschişi discuţiilor şi abordărilor şi eventualilor puncte de vedere pe care îi au cei din Pro România, cu care împreună am dus la demiterea Guvernului Dăncilă”, a spus duminică, Ludovic Orban.

Premierul desemnat a susţinut, totodată, că e de acord ca audierea liberalilor propuşi pentru funcţii de miniştri să aibă loc pe parcursul a trei zile, însă votul de învestire trebuie să fie dat miercuri.

„Cred că într-o zi, de dimineaţă până seara pot fi audiaţi, mai ales că nu mai avem 28 de miniştri, avem 16 miniştri de audiat. Nu avem nicio problemă dacă se fac audierile şi luni după-amiază şi marţi toată ziua şi miercuri dimineaţă, dar votul pe învestitură înaintat în plen ar trebui dat în cursul zilei de miercuri”, a subliniat Orban.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca Guvernul Orban să treacă sunt necesare cel puţin 233 de voturi.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, luni, începând cu ora 12:00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban.

 

Orban continuă negocierile pentru învestirea Guvernului. Ce partide şi-au anunţat susţinerea

Ludovic Orban continuă, luni, negocierile în vederea susţinerii învestirii Guvernului său în Parlament. PMP, USR şi UDMR sunt partidele care şi-au anunţat susţinerea fermă a Guvernului Orban până în prezent. ALDE va decide luni acest aspect, în timp ce Pro România şi PSD au anunţat că nu vor vota.

Potrivit calculelor făcute de Ludovic Orban, acesta are până în prezent 25 de voturi de la partidele care au anunţat susţinerea pentru învestirea Guvernului său. El a afirmat că are angajamente şi de la alţi nouă parlamentari şi că, totodată, continuă negocierile, inclusiv cu Pro România.

Parlamentarii din PMP, USR şi UDMR votează învestirea Guvernului Orban.

Eugen Tomac a anunţat, duminică, după şedinţa Colegiului Naţional, că toţi parlamentarii PMP vor vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, în anumite condiţii. Printre cerinţele PMP se află asumarea Guvernului PNL că va da atenţie proiectelor de infrastructură, dar şi un proiect pentru extinderea reţelei de gaze şi reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a renunţat însă la condiţiile referitoare la înfiinţarea unui Minister pentru relaţia cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale. Tomac a anunţat că PMP va semna un acord politic cu PNL.

Şi liderul USR Dan Barna a anunţat că toţi parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, indiferent de nemulţumirile din partid cu privire la desemnarea anumitor miniştri. Liderul USR a adăugat că luni va semna un acord politic cu premierul desemnat Ludovic Orban.

UDMR vrea, de asemenea, semnarea unui acord de susţinere pentru Guvernul PNL. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea va semna, luni, acest acord, precizând că şansele de a da un vot de încredere viitorului Executiv sunt foarte bume.

Kelemen Hunor a precizat că după semnarea acordului cu PNL, va avea loc o şedinţă a grupurilor parlamentare reunite ale UDMR şi se va lua o decizie privind votul la investitura viitorului Guvern, probabil în cursul zilei de marţi sau miercuri, după audierile miniştrilor sau în timpul acestei proceduri.

ALDE va decide în şedinţa forurilor statutare de luni cu privire la votul pentru Guvernul Orban. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, însă, săptămâna trecută, că a ajuns la un acord cu PNL în privinţa tuturor cerinţelor ALDE, astfel că formaţiunea politică va decide în forurile statutare susţinerea învestiturii noului Guvern.

PSD şi Pro România au anunţat că nu votează Guvernul Orban.

Potrivit unui anunţ făcut duminică de către Viorica Dăncilă, parlamentarii din PSD nu vor participa la votul de învestire al Guvernului Orban. Ea a susţinut că toţi cei care vor vota noul Guvern trebuie să îşi asume şi programul de guvernare al PNL, un program „bazat pe reduceri”.

Nici Pro România nu va vota Guvernul propus de liberali, a anunţat încă de săptămâna trecută liderul partidului, Victor Ponta.

În calculul matematic ar trebui luaţi şi cei 17 parlamentari care aparţin minorităţilor, dar şi cei 24 de parlamentari neafiliaţi.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca Guvernul Orban să fie învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, luni, începând cu ora 12:00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban.

 

Taguri:
orban,
guvern,
voturi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici