Problemele abordate la întâlnirea Băsescu - Ghimpu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că autorităţile române şi moldovene ar trebui să-şi propună un termen pentru finalizarea câtorva acorduri, printre care regimul juridic al mormintelor de război româneşti, acordarea de asistenţă de dezvoltare şi recunoaşterea reciprocă a diplomelor.

38 afișări
Imaginea articolului Problemele abordate la întâlnirea Băsescu - Ghimpu

Problemele abordate la întâlnirea Băsescu - Ghimpu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cu siguranţă acordurile care se vor semna azi (marţi - n.r.) sunt acorduri care nu mai necesită comentarii. Aş pune un accent deosebit pe cel care vizează creşterea numărului de bursieri până la 5.000 faţă de 2.150 cât avem acum, ceea ce va da posibilitatea tineretului să înveţe în România. Dincolo de ceea ce vom semna, cred că trebuie să ne propunem un termen şi pentru a finaliza alte câteva acorduri pe care le avem în discuţie în momentul de faţă. Mi-aş dori mult ca anul acesta, până în toamnă, acordul privind regimul juridic al mormintelor româneşti să fie finalizat şi să-l semnăm", a declarat Traian Băsescu, în debutul discuţiilor dintre delegaţiile oficiale ale României şi Republicii Moldova de la Palatul Cotroceni.

Un alt acord menţionat de şeful statului român este cel de protecţie a informaţiilor clasificate din domeniul apărării.

"Este extrem de important să semnăm acest acord pentru a putea face schimb de informaţii care vizează securitatea naţională a celor două state. Vă asigur că România are de oferit în acest domeniu", a adăugat preşedintele Băsescu.

De asemenea, el a spus că ar trebui finalizat cadrul legal privind asistenţa de dezvoltare acordată de ţara noastră Republicii Moldova, precizând că de când România a devenit stat membru UE a obţinut statutul de ţară donatoare de asistenţă.

"Sigur azi vom semna acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Semnarea acestui acord de asistenţă de dezvoltare ar ajuta să dezvoltăm şi alte programe. Decât să donăm în alte zone ale lumii, am preferat să donăm pentru Republica Moldova sumele care ne revin în interiorul UE", a mai spus Traian Băsescu.

El a abordat şi problema recunoaşterii reciproce a diplomelor, susţinând că este greu de înţeles că, în timp ce România primeşte tineri la studii, diplomele acestora să nu fie recunoscute în Republica Moldova.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că este o onoare pentru delegaţia oficială să se afle în Sala Unirii din Palatul Cotroceni.

"Cetăţenii noştri aşteptau cu mare nerăbdare restabilirea relaţiilor dintre noi, întrucât în afară de două state vecine suntem două state pe teritoriul cărora locuiesc români şi alte minorităţi. E foarte important că nouă ne-a reuşit să înlăturăm sârma ghimpată, o ruşine şi o sfidare a tot ceea ce ţine de creştinism. Ne-a reuşit să înlăturăm acea viză ruşinoasă pentru cetăţenii României", a declarat în debutul discuţiilor Mihai Ghimpu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici