Problemele sesizate de CC privind averea demnitarilor nu vor fi rezolvate prin OU

Problemele sesizate de Curtea Constituţională (CC) privind declararea şi controlului averii demnitarilor nu vor fi rezolvate printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, premierul Tăriceanu declarând, joi, că nu doreşte ca această procedură să creeze impresia că Executivul "albeşte" averile acestora.

16 afișări
Imaginea articolului Problemele sesizate de CC privind averea demnitarilor nu vor fi rezolvate prin OU

Problemele sesizate de CC privind averea demnitarilor nu vor fi rezolvate prin OU (Imagine: Mediafax Foto)

"În această chestiune aş fi foarte reticient să mergem pe o ordonanţă de urgenţă, deoarece politic nu vreau să se creadă că Guvernul este dispus să albească averile unora dintre cei care le-au obţinut nejustificat", a spus Tăriceanu, prezent la conferinţa de bilanţ a ministrului Justiţiei.

El a arătat că un astfel de proiect ar trebui prezentat atât în dezbatere publică, cât şi Parlamentului.

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că este neconstituţională Legea pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.

În 11 martie, Camera Deputaţilor (Cameră decizională) a decis modificarea articolului 3 din Legea 115, în sensul că "(1) declaraţia de avere se face în scris, pe propria răspundere, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege; (2) datele solicitate în declaraţia de avere constituie informaţii cu caracter public şi derogă de la prevederile legale privind confidenţialitatea datelor cu caracter special".

Curtea a fost sesizată de 71 de deputaţi cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. I pct. 2 din Legea pentru modificarea Legii nr.115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, dispoziţii prin care a fost modificat alin.(1) al art.18 din Legea nr.115/1996.

Sesizarea a fost formulată de un număr de 71 de deputaţi în cadrul controlului anterior promulgării legii, potrivit prevederilor art.146 lit.a) din Constituţie.

În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici