Procurorii spun că Geoană nu trebuia să declare apartamentul din Băneasa, construcţia nu există

Procurorii Parchetului instanţei supreme au decis neînceperea urmăririi penale a lui Mircea Geoană în cazul sesizării ANI, pentru că apartamentul din Băneasa pe care era acuzat că nu l-a menţionat în declaraţia de avere nu a fost construit încă şi intabulat, potrivit unor surse judiciare.

20 afișări
Imaginea articolului Procurorii spun că Geoană nu trebuia să declare apartamentul din Băneasa, construcţia nu există

Procurorii spun că Geoană nu trebuia să declare apartamentul din Băneasa, construcţia nu există (Imagine: Bogdan_Stamatin/Mediafax Foto)

Anchetatorii au stabilit că tranzacţia imobiliară din 2005, referitoare la 17 loturi de teren, în suprafaţă de peste 9.500 de metri pătraţi din Bucureşti, dobândite de Mihaela Geoană, nu a contribuit la averea familiei din acel an, loturile fiind revândute pentru aceeaşi sumă de 48.300 de euro.

Procurorii au apreciat că nu s-a înregistrat nici o modificare a averii senatorului, tranzacţia fiind menţionată în declaraţia de avere din 2006, la capitolul terenuri ieşite din patrimoniul său, astfel că nu poate fi acuzat de fals în declaraţii.

De asemenea, referitor la cea de a a doua acuzaţie a inspectorilor de integritate privind dividendele de 90.400 de lei încasate, în 2007, de Mihaela Geoană de la Topcont Invest, procurorii au stabilit că din probe nu rezultă comiterea infracţiunii de fals în declaraţii.

"Senatorul Mircea Geoană a menţionat în declaraţia de avere sumele de bani primite de soţia sa în funcţie de momentul încasării acestora şi nu de momentul în care societatea unde era asociată a efectuat procedurile legale de declarare a acestora şi de achitare a sumelor corespunzătoare", au declarat sursele citate.

Mihaela Geoană a realizat în anul fiscal 2007 un venit de 190.400 de lei, reprezentând dividende încasate de la societatea comerciala Topcont Invest, iar în declaraţia de avere din iunie 2008, pentru anul fiscal precedent, Geoană menţiona, ca venit realizat de soţie, suma de 100.000 de lei, dividende încasate de soţia sa. Astfel apărea o diferenţă de 90.400 de lei pe care senatorul nu a menţionat-o în declaraţia de avere depusă, în iunie 2008.

Procurorii au apreciat că acuzaţiile ANI nu se confirmă pentru că în ghidul de completare a declaraţiei de avere, emis de Agenţie, veniturile din dividende se declară la momentul încasării.

În privinţa apartamentului nedeclarat de Mircea Geoană, procurorii au stabilit că nici nu putea să îl includă în declaraţie, pentru că nu există, fiind încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu Cefin Real Estate Residence, cu promisiunea de vânzare în momentul în care construcţia va fi finalizată şi dreptul de intabulare înregistrat.

Anchetatorii au stabilit că nimeni din familia Geoană nu deţine un apartament în zona Băneasca, locuinţa nefiind încă construită şi intabulată.

Parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru infracţiunea de fals în declaraţii faţă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, rezoluţia fiind dată ca răspuns la sesizarea ANI, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici