Proiect: 16 august, declarată ziua comemorării martirilor Brâncoveni

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a depus un proiect de lege la Senat prin care 16 august să fie declarată ziua de comemorare a martirilor Brâncoveni. În acest sens, Parlamentul, Guvernul, Arcul de Triumf şi Palatul Mogoşoaia vor fi luminate în roşu, între orele 20.00 şi 24.00.

231 afișări
Imaginea articolului Proiect: 16 august, declarată ziua comemorării martirilor Brâncoveni

Proiect: 16 august, declarată ziua comemorării martirilor Brâncoveni

„Se declară oficial ziua de 16 august drept ziua de comemorare a martirilor Brâncoveni şi ziua naţională de conştientizare a violenţelor intentate asupra creştinilor. În semn de conştientizare de către cetăţenii români, a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi şi astăzi creştinii în lume se iluminează în roşu, între orele 20.00-24.00 următoarele clădiri: Parlamentul României, Guvernul României, sediile autorităţilor publice centrale şi locale, Arcul de Triumf şi Palatul Mogoşoaia”, precizează iniţiatorul în proiectul de lege.

Prin urmare, pe 16 august vor fi organizate manifestări publice, vor avea loc slujbe religioase, peste tot unde au loc evenimente comemorative autorizate conform legii.

De asemenea, conform iniţiativei legislative, „în ziua de 16 august, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă «Agerpres» vor difuza, cu prioritate, emisiuni şi materiale informative pe temele prevăzute la articolul 1 din prezenta lege”.

Cheltuielile necesare alocate pentru organizarea evenimentelor prilejuite cu ocazia zilei de 16 august pot fi asugirate şi din bugetele locale ori din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Deputatul PNL afirmă că este necesar un astfel proiect pentru conştientizarea „în societatea românească a persecuţiilor intolerabile cu care se confruntă creştinii”.

„Ţinând cont de prezenţa creştinismului de mai bine de două mii de ani în teritoriul actual al României precum şi de rolul fundamental pe care cultul creştin l-a avut în consolidarea neamului românesc am dori să implementăm acest proiect şi în ţara noastră.

Astfel, am dori să subliniem importanţa conştientizării în societatea românească a persecuţiilor intolerabile cu care se confruntă creştinii peste tot în lume în contextul rolului deţinut de către Sfinţii Brâncoveni, în istoria neamului românesc iluminând cele mai importante clădiri ale României pentru a:

- Creşte gradul de conştientizare în rândul creştinilor români şi identificarea cu toţi creştinii persecutaţi şi siferinzi.
- Încuraja creştinii de toate vârstele şi tradiţiile să se ridice pentru credinţă şi libertate şi dreptul creştinilor de a-şi practica credinţa fără frică sau obstrucţie.
- Sublinia şi sărbători ificial, anual data de 16 august – ca zi a Martirilor Brâncoveni cu un accent special pus pe acţiunea şi implicarea tinerilor în conştientizarea rolului deţinut de către creştini în istoria neamului românesc.
- Educa şi informa comunităţile creştine şi publicul larg, inclusiv tinerii, despre natura şi amploarea persecuţiei creştine”, arată Daniel Gheorghe, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Taguri:
pnl,
martiri,
brâncoveni

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici