Proiect: Omisiunea de a denunţa fapte penale în 30 de zile se pedepseşte cu închisoare între 2-6 ani

Senatorul independent Ioan Ghişe a depus la Senat o iniţiativă legislativă care prevede închisoare de la doi la şase ani pentru omisiunea de a denunţa în 30 de zile săvârşirea oricărei fapte prevăzută de Codul penal.

1220 afișări
Imaginea articolului Proiect: Omisiunea de a denunţa fapte penale în 30 de zile se pedepseşte cu închisoare între 2-6 ani

Proiect: Omisiunea de a denunţa fapte penale în 30 de zile se pedepseşte cu închisoare între 2-6 ani (Imagine: Claudiu Irimie/ Arhiva Mediafax Foto)

"Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepseşte cu închisoare de la doi la şase ani", prevede proiectul de lege.

Ioan Ghise consideră că "societatea românească este bulversată de mulţimea de denunţuri ale unor presupuse fapte penale vechi de mai mulţi ani, chiar opt sau zece ani. Implicaţiile scandalurilor publice generate de aceste denunţuri sunt sociale, politice, administrative, instituţionale şi economice", potrivit expunerii de motive.

De asemenea, senatorul consideră că arestările aleşilor pentru fapte comise cu mulţi ani în urmă şi denunţate recent ştirbesc "autoritatea publică".

"Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani", potrivit expunerii de motive.

Ghişe afirmă, totodată, că mediul social, economic, administrativ şi politic trebuie "însăntoşit" prin "celeritatea finalizării cercetării penale", iar denunţare trebuie să se facă rapid, iar omisiunea să se pedepsească "mai aspru".

Pentru acest proiect de lege, Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici