Proiecte care acordă facilităţi au trecut de Parlament. Firmele, scutite de la plata CAS şi CASS, plata utilităţilor şi a ratelor, amânate/ PNL le va ataca la CCR

  • Deputaţii au votat favorabil proiectul de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS şi CASS pentru firmele afectate de criză (care au venituri sau încasări diminuate cu 15%) şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni.
  • Proiectul prin care se poate amâna plata utilităţilor pentru cel mult trei luni a trecut de asemenea de Parlament şi merge la promulgare.
  • Amânarea ratelor pentru 9 luni, fără dobândă. În forma adoptată de Camera Deputaţilor, va putea opta pentru amânarea ratelor orice persoană fizică sau juridică pentru o perioadă de 9 luni
1123 afișări
Imaginea articolului Proiecte care acordă facilităţi au trecut de Parlament. Firmele, scutite de la plata CAS şi CASS, plata utilităţilor şi a ratelor, amânate/ PNL le va ataca la CCR

Proiecte care acordă facilităţi au trecut de Parlament. Firmele, scutite de la plata CAS şi CASS, plata utilităţilor şi ratelor, amânate/ PNL le va ataca la CCR

Camera Deputaţilor a adoptat mai multe iniţiative legislative iniţiate de PSD, ALDE şi Pro România care prevăd facilităţi pentru firmele şi persoanele fizice afectate de efectele epidemiei de COVID-19.

 

Firmele pot amâna la cerere plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS)

Companiile care vor să opteze pentru amânarea contribuţiilor sociale trebuie să aibă activitatea oprită sau veniturile şi încasările diminuate cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. 

Plata contribuţiilor sociale pentru cele trei luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni de la încetarea acestei facilităţi, în proporţie de 50% din volumul total scadent.
 
O altă condiţie prevede păstrarea valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
 
 
Amânarea plăţii facturilor la utilităţi 
 
Potrivit proiectului, cererea pentru amânarea plăţii facturilor la utilităţi trebuie să conţină date că eşti afectat de măsurile impuse de autorităţi pe perioada stării de urgenţă, ai activitatea oprită sau venituri şi încasări diminuate cu minimum 15% în luna în curs faţă de media ultimelor două luni.
 
Prin utilităţi se înţelege: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile.
 
Legea mai prevede că la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.
 
Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.
 
 
Amânarea ratelor pentru 9 luni, fără dobândă
 
Potrivit proiectului adoptat, ratele bancare pot fi amânate cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, prin prelungirea creditului, fără costuri suplimentare.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, va putea opta pentru amânarea ratelor orice persoană fizică sau juridică (în OUG adoptat de guvern trebuie să fie afectată de criza COVID), pentru o perioadă de 9 luni, iar la credit nu se va capitaliza dobândă în această perioadă (în varianta guvernului nu se capitalizează dobândă doar la creditele ipotecare). Firmele pot aplica dacă au înregistrat pierderi de 15% în ultima lună (faţă de 25% varianta guvernului).
 
 
PNL atacă proiectele la CCR
 
PNL a anunţat, vineri, că atacă la CCR proiectele referitoare la amânarea plăţii ratelor bancare şi suspendarea plăţii la utilităţi. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, susţinea că cele două legi sunt populiste, „scrise parcă de Viorica Dăncilă şi Dănuţ Andruşcă”.

Potrivit liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, PSD a dat dovadă, prin promovarea celor două proiecte, de „populism deşănţat”.

„Într-un exerciţiu de populism deşănţat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plăţii ratelor bancare şi suspendarea plăţii la utilităţi, scrise parcă de Viorica Dăncilă şi Dănuţ Andruşcă. Braţ la braţ cu Marcel Ciolacu au votat şi cei care vorbesc in spaţiul public de valori democratice, dovadă că populismul şi iresponsabilitatea nu au culoare politică”, a spus Florin Roman.

Acesta susţinea că peste 95% din măsuri au fost luate deja de Guvern.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici