Proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, respins de comisii în Senat

Proiectul de lege iniţiat de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, marţi, raport negativ în şedinţa comună a Comisiei juridice şi a Comisiei de administraţie a Senatului, cu nouă voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".

353 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, respins de comisii în Senat

Proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, respins de comisii în Senat (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Proiectul de lege prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor sau în caz de balotaj între mai mulţi cadidaţi se organizează al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur.

Comisia juridică a dat, la sfârşitul lunii noiembrie, aviz pozitiv, anunţa atunci senatorul PNL Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice, care şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi adoptat în plenul Senatului. Proiectul de act normativ a fost însă retrimis la Comisia juridică pentru raport suplimentar.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

PNL a depus în septembrie la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost aplicată pentru prima oară la scrutinul local din 2012, după ce PDL a modificat legea alegerilor locale. Până atunci, primarii erau aleşi în două tururi de scrutin.

În sesiunea trecută, Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, menţinându-se aceeaşi procedură de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin, în schimb, introducându-se alegerea indirectă a preşedintelui de consiliu judeţean, de către majoritatea din consiliu şi nu prin vot direct.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici