Proiectul de lege privind măsurile pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în avizare

Proiectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore a fost transmis în avizare interministerială, anunţă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

181 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege privind măsurile pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în avizare

În perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică. Punctele de vedere şi observaţiile transmise Ministerului Energiei de către instituţii publice, mediul privat şi societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate.

Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fiind o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic româneşti. Conform unui raport al Băncii Mondiale, potenţialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW, transmite Ministerul Energiei.

În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ţinând cont de restricţiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei.

De asemenea, în acelaşi termen, Guvernul va aproba prin hotărâre aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore, cuantumul redevenţelor şi schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investiţiile în energia eoliană offshore.

Astfel, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesaţi. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.

„Marcăm astăzi o nouă promisiune îndeplinită. Crearea unui cadru legal pentru exploatarea energiei eoliene offshore este conformă cu viziunea pe care am anunţat-o încă de la preluarea mandatului: o energie sigură, la un preţ corect şi curată pentru toţi românii. Până la finalul lunii decembrie, ne dorim ca legea energiei eoliene offshore să fie adoptată de Parlament, iar după 2030 să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră în Sistemul Energetic Naţional. Ieşirea României la Marea Neagră ne oferă un avantaj pe care nu avem voie să îl ignorăm: prin energia eoliană offshore, România îşi va consolida securitatea energetică şi poziţia de lider regional. Proiectul lansat astăzi în avizare este perfectibil şi suntem în continuare deschişi la punctele de vedere ale societăţii civile şi mediului de afaceri”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puţin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 şi 300 GW până în 2050.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici