PSD a sesizat Comisia de la Veneţia pe modificarea legii electorale asumate de Guvern / PE nu vrea să dezbată măsura privind alegerea primarilor în 2 tururi

Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a sesizat, miercuri, Comisia de la Veneţia, la solicitarea PSD, pe tema proiectului de lege asumat de Guvern privind alegerea primarilor în două tururi. Social-democraţii acuză „un abuz de putere al Guvernului Orban”. Totodată, Parlamentul European a respins solicitarea de a dezbate modificarea legislaţiei în România.

624 afișări
Imaginea articolului PSD a sesizat Comisia de la Veneţia pe modificarea legii electorale asumate de Guvern / PE nu vrea să dezbată măsura privind alegerea primarilor în 2 tururi

Comisia de la Veneţia, sesizată pe modificarea legii electorale asumate de Guvern

„Am pledat azi din nou în favoarea sesizării Comisiei de la Veneţia cu privire la abuzul de putere al Guvernului PNL şi al aliaţilor săi din majoritatea parlamentară privind intenţia de modificare cu doar patru luni înainte de alegerile locale din România a legislaţiei electorale, procedură care încalcă flagrant prevederile Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia. (...) Am câştigat cu 26-3 votul la Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi deci Comisia de la Veneţia va fi sesizată oficial. Rezultatul a fost zdrobitor în favoarea respectării practicii constante de sesizare în astfel de situaţii a Comisiei de la Veneţia”, potrivit Partidul Social Democrat - Departamentul pentru Politică Externă.

PSD subliniază că cei doi membri PNL şi USR din Comisia de monitorizare a Consiliului Europei au votat împotriva sesizării Comisiei de la Veneţia.

„Cei doi reprezentanţi ai puterii de coaliţie de la Bucureşti în Comisia de Monitorizare, respectiv senatorul Viorel Badea (PNL) şi deputatul Iulian Bulai (USR), susţinuţi de PPE şi ALDE, s-au opus cu argumente care au reuşit să irite majoritatea parlamentarilor europeni. Aşa că rezultatul a fost zdrobitor”, a adăugat PSD, într-o postare de pe Facebook.

PSD a transmis, luni, Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, că intenţia Guvernului PNL de a modifica legea electorală înainte de alegeri este „o procedură care încalcă flagrant prevederile Comisiei de la Veneţia”.

La rândul său, PNL a trimis o scrisoare Consiliului European în care precizează că modificările aduse legii electorală sunt necesare şi vin ca urmare a mai multor nemulţumiri din partea societăţii. PNL solicită Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneţia.

PE a respins cererea PSD de a dezbate modificarea legii privind alegerea primarilor în două tururi în România

Parlamentul European a respins solicitarea PSD de a dezbate modificarea legislaţiei în România privind alegerea primarilor în două tururi, a anunţat eurodeputatul Eugen Tomac. Guvernul şi-a asumat, miercuri, răspunderea în Legislativul român pe proiectului de lege.

„NUe de la Bruxelles pentru PSD! PSD a încercat atacarea României în Parlamentul European în urma deciziei Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea revenirii la alegerea primarilor în două tururi! Solicitarea de a iniţia o Rezoluţie împotriva României a fost respinsă ferm. Doar socialiştii şi comuniştii europeni au susţinut PSD în Parlamentul European”, a scris Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a adăugat că PSD a motivat că modificarea legislaţiei electorale trebuie discutat în PE pe motiv că afectează statul de drept în România.

„Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România”, a afirmat Siegfried Mureşan, pe Facebook.

PSD va depune, joi dimineaţă, moţiunea de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, a anunţat Marcel Ciolacu. Potrivit liderului interimar al social-democraţilor, partidul nu a strâns voturile necesare, însă a spus că nici Guvernul nu le-a avut la învestire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici