PSD şi ALDE nu vor merge la consultările iniţiate de preşedintele Românei pentru formarea guvernului / Klaus Iohannis: O atitudine pur şi simplu nepoliticoasă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat marţi că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis la consultările pentru formarea guvernului, deoarece PSD vrea să respecte Constituţia. UPDATE ALDE a anunţat că nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, argumentând că iniţiativa preşedintelui este ''prematură''.

6606 afișări
Imaginea articolului PSD şi ALDE nu vor merge la consultările iniţiate de preşedintele Românei pentru formarea guvernului / Klaus Iohannis: O atitudine pur şi simplu nepoliticoasă

PSD nu va merge la consultările iniţiate de Klaus Iohannis pentru formarea guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat, marţi seara, drept ''o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă'' decizia liderilor PSD şi ALDE de a nu se prezenta la consultările convocate de şeful statului.

''E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc'', a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Din perspectiva şefului statului, articolul a fost corect evocat pentru invitarea reprezentanţilor partidelor la consultări.

ALDE nu va merge la consultările iniţiate de preşedintele Românei pentru formarea guvernului

''ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei'', a transmis partidul prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate.

''În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliţie vor avea misiunea constituţională, precizată de Decizia 80/2014 a Curţii Constituţionale, de a indica preşedintelui numele candidatului pentru funcţia de prim -ministru („Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare”). Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide'', se mai arată în comunicat.

PSD  nu va merge la consultările iniţiate de Klaus Iohannis

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu va merge la consultările de la Cotroceni doar pentru a face exerciţii de imagine. "Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers", a spus marţi Liviu Dragnea, la câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri partidele la consultări.

Liviu Dragnea a mai spus că articolul 85, care stă la baza invitaţiei, prevede inclusiv numirea Guvernului după votul de învestitură din Parlament. "Cum putem face asta când nu avem nici măcar oficializarea datelor alegerilor?"

Întrebat dacă l-a sunat pe Klaus Iohannis să îi spună că nu va merge la Cotroceni pentru consultări, Dragnea a spus "nu îmi permit să fac asta. Vom trimite o adresă oficială, aşa cum am şi primit o adresă de la preşedinte".

"Am discutat în partid această invitaţie. Cred că peşedintele României ar trebui să aibă o discuţie serioasă cu cei care i-au propus fundamentarea invitaţiei pe baza articolului 85 din Constituţie. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, aşa cum am spus în permanenţă în campanie şi în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale", a spus Dragnea.

El a arătat că articolul 85 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-minstru şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret de convocare a Parlamentului.

Dragnea a subliniat faptul că, în opinia sa, consultările se pot face doar în baza articolului 103, care se referă la majorităţie stabilite în Parlament şi despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar.

"Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment, sau mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare, şi mă refer la USR şi PMP. Mâine (miercuri, n.r.) este în funcţiune actualul parlament", a spus Dragnea.

El a mai spus că PSD nu merge la consutări pentru a face "exerciţii de imaginaţie".

"Eu nu am văzut în Constituţie că se pot face consultări pentru a se vedea ce-şi imaginează partidele. Eu cred că după ce fiecare deputat şi senator este validat şi depune jurământul şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la consultări cu toată deschiderea. Noi nu putem da curs la această invitaţie fundamentată pe un articol greşit din Constituţie", a mai spus Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici