PSD şi ALDE acuză: Lipsa Ralucăi Prună de la dezbaterea moţiunii simple, "tupeu de tehnocrat"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a lipsit marţi de la dezbaterea moţiunii împotriva sa, vicepremierul Costin Borc anunţând că ea se va adresa Parlamentului săptămâna viitoare, în replică social-democratul Florin Iordache afirmând că speră că premierul va avea decenţa să o demită până atunci.

859 afișări
Imaginea articolului PSD şi ALDE acuză: Lipsa Ralucăi Prună de la dezbaterea moţiunii simple, "tupeu de tehnocrat"

Raluca Pruna

Ministru Justiţiei, Raluca Prună, le-a transmis deputaţilor că nu va putea veni în faţa lor pentru că avionul său întârzie, însă va răspunde întrebărilor care îi sunt adresate săptămâna viitoare, mesajul fiind transmis, de la Tribuna Palamentului, de vicepremierul Costin Borc.

Acesta a anunţat că avionul cu care ministrul Justiţiei se întoarce în ţară are întârziere din cauza vremii nefavorabile.

În replică, social-democratul Florin Iordache a afirmat că este de părere că premierul Cioloş o va demite pe Raluca Prună după ce va citi moţiunea.

''Domnul vicepremier, dumneavoastră ne-aţi propus ceva inedit, ca doamna ministru care trebuia să fie astăzi în plen să vorbească săptămâna viitoare, dar eu cred că premierul Dacian Cioloş după ce va citi această moţiune cred că va avea decenţa şi săptămâna viitoare doamna ministru nu va mai fi ministru'', a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache.

El a admis că explicaţiile ministrului nu ar fi fost oricum convingătoare.

''Deci nu poate cineva care nu va mai fi săptămâna viitoare ministru să vină să vorbească în Parlament. Dumneaei putea veni foarte bine astăzi să ne prezinte un punct de vedere. Un punct de vedere care nu ne-a convins nici pe noi şi nu a convins nici întreaga societate'', a spus Iordache.

Ralucăi Prună i-au fost reproşate problemele din sistemul judiciar, declaraţia anterioară potrivit căreia ''drepturile sunt un lux'', precum şi faptul că i-a minţit pe judecătorii de la CEDO cu privire la fondurile alocate penitenciarelor.

Prună a fost acuzată şi că are ''tupeu de tehnocrat''.

''Nu mă aşteptam la atâta tupeu de tehnocrat, chiar nu mă aşteptam ca doamna ministru Prună să lipsească la momentul dezbaterii moţiunii în ceea ce o priveşte'', a afirmat deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, în deschiderea dezbaterii moţiunii simple.

Cătăniciu a mai spus că la Bruxelles gafele ministrului Justiţiei ar fi fost sancţionate mai aspru.

''Dacă ar fi spus aşa ceva la Bruxelles, ar fi zburat din postul de traducător. În România, graţie susţinătorilor dânsei a rămas să ne de lecţii. Aşa ne trebuie'', a apreciat deputatul ALDE, adăugând că ''este puţin probabil ca această moţiune să aibă ca efect demiterea ministrului Justiţiei''.

La rândul său, Mate Andras (UDMR) a remarcat că este un record să ia cuvântul la o moţiune simplă împotriva aceluiaşi ministru al Justiţiei în decurs de un an de zile.

El a afirmat că în loc să spună lucrurile greşit în faţa CEDO, Raluca Prună cred că ar fi trebuit să vadă care sunt paşii pe care un ministru ar trebui să îi urmeze pentru a rezolva problema cu care sistemul judiciar se confruntă.

România riscă sancţiuni de aproximativ 70 de milioane de euro, dacă nu va reuşi să rezolve problema penitenciarelor, a reamintit liderul UDMR.

Nici PNL şi nici reprezentantul Guvernului nu au cerut înscrierea la cuvânt.

Deputaţii au decis, în urma consultării liderilor de grup prezenţi, să înceapă şedinţa de vot final.

''Cred că nici nu există cvorum de vot. Ar trebui făcut un apel nominal. Părerea mea, din ochi, este că nu există cvorum de vot'', a declarat de la tribună deputatul independent Remus Cernea, profitând de ocazie să le reamintească deputaţilor că îşi va continua greva de vot până când se va putea vota electronic, nu prin ridicare de mână, sistem de vot ''expus fraudării''.

În urma verificării cvorumului, deputatul PSD Gabriel Vlase a decis suspendarea şedinţei, în sală fiind prezenţi 141 de deputaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici