PSD şi PNL cer demisiile lui Igaş şi Baconschi pentru eşecul privind Schengen

PSD şi PNL au cerut demisia ministrului de Interne, Traian Igaş, şi a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru eşecul aderării României la Spaţiul Schengen

104 afișări
Imaginea articolului PSD şi PNL cer demisiile lui Igaş şi Baconschi pentru eşecul privind Schengen

PSD şi PNL cer demisiile lui Igaş şi Baconschi pentru eşecul privind Schengen (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

PNL consideră că decizia de amânare a admiterii României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este o surpriză, dar susţine că se impune asumarea responsabilităţii de către Guvern, solicitând demisiile sau demiterea miniştrilor Traian Igaş şi Teodor Baconschi.

Partidul Naţional Liberal constată, din nou, că România nu dispune de sprijin la nivelul Uniunii Europene, amânarea unei decizii privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen fiind, în primul rând, un vot de blam pentru preşedinte şi diplomaţia românească, se arată într-un comunicat al PNL remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

PNL consideră că decizia Uniunii Europene de amânare a admiterii României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este o surpriză, având în vedere poziţiile care s-au exprimat deja de către Olanda şi Finlanda.

În opinia PNL, este puţin probabil ca România să poată determina singură, sau împreună cu Bulgaria, adoptarea unei decizii la nivelul UE, în perioada următoare, aşa cum este şi mai puţin probabil ca statele membre care au exprimat obiecţii să revină asupra deciziei lor.

PNL consideră că România nu are soluţii alternative şi că, la ora actuală, diplomaţia românească nu este capabilă să susţină un efort diplomatic intensificat pentru câştigarea victoriei Schengen.

"Ca urmare a amânării votului pe Schengen, se impune foarte clar asumarea responsabilităţii de către Guvern, dar mai ales de către Ministerul de Externe, pentru că eşecul Schengen nu ţine doar de o problemă tehnică, ci şi de o problemă politică, de relaţii internaţionale", se arată în comunicat.

De asemenea, PNL apreciază că declaraţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, potrivit căruia problema Schengen aparţine Ministerului Justiţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor este "o declaraţie iresponsabilă".

"Aşteptăm ca Executivul din România să îşi asume responsabilitatea şi să vină cu propuneri foarte concrete privind etapele următoare de aderare a României la Schengen, şi prin eforturi diplomatice externe, dar şi la nivelul Guvernului, prin eforturi pe plan intern pentru îndeplinirea condiţionalităţilor. PNL va sprijini în continuare aderarea României la Spaţiul Schengen, însă în acelaşi timp consideră că este necesară asumarea unor responsabilităţi politice pentru acest eşec sub forma demisiilor sau a demiterii domnilor Baconschi şi Igaş", se mai arată în comunicat.

Eurodeputaţii PSD au cerut demisia ministrului de Interne, Traian Igaş, şi a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru eşecul aderării României la Spaţiul Schengen, confirmat de decizia Consiliului JAI de a amâna, pentru a treia oară, accesul ţării noastre.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Discuţiile din Consiliul JAI pe acest subiect s-au încheiat, însă fără a se ajunge la un consens - necesar pentru luarea unei decizii privind aderarea la Schengen. Preşedinţia poloneză a UE nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare, au relatat sursele citate.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici