PSD vrea modificarea Constituţiei, însă doar după alegeri

Consiliul Naţional al PSD a adoptat, sâmbătă, o serie de rezoluţii prin care social-democraţii se declară, între altele, împotriva proiectelor PDL de modificare a organizării teritoriale, de comasare a scrutinelor şi de revizuire a Constituţiei înainte de alegeri.

837 afișări
Imaginea articolului PSD vrea modificarea Constituţiei, însă doar după alegeri

PSD vrea modificarea Constituţiei, însă doar după alegeri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al PSD a adoptat, în bloc, rezoluţiile privind "abuzurile puterii împotriva aleşilor locali ai opoziţiei şi principiile pentru reforma administrativă din viitoarea guvernare USL", "promovarea şi apărarea democraţiei şi libertăţii", "promovarea şi apărarea statului social responsabil" şi pe cea privind modificarea Constituţiei.

''PSD se angajează să promoveze statul social, iar acesta să fie în mod efectiv responsabil faţă de cetăţenii săi. (...) Disputa dintre statul minimal şi statul maximal este falsă: în România chiar existenţa instituţiilor statului este pusă sub semnul întrebării", se menţionează în rezoluţia privind promovarea şi apărarea statului social responsabil.

Într-o altă rezoluţie, PSD se angajează să susţină un proiect coerent de dezvoltare regională, un nou set de legi electorale şi să înceapă, după alegeri, o largă dezbatere privind revizuirea Constituţiei.

De asemenea, PSD se angajează "să prevină ca aceste teme fundamentale să devină subiecte de campanie populistă pentru PDL".

"În loc să îşi asume răspunderea pentru situaţia în care a adus România, actuala guvernare lansează teme parazitare, cu scopul de a deturna atenţia de la genocidul social şi economic produs. Organizarea alegerilor, modificarea împărţirii teritoriale şi regulile constituţionale nu sunt simple formalităţi, (...) ci regulile care stabilesc conţinutul interacţiunii politice şi trasează liniile dezvoltării României. Modificarea acestor instituţii, într-un cadru politic marcat de criză, fără legitimitate electorală şi în preajma unui an electoral pune în pericol în mod semnificativ caracterul democratic al statului social român'', se arată în documentul citat.

"Vrem un proiect serios şi responsabil de regionalizare, de dezvoltare regională autentică. Dar acest proces nu trebuie făcut în grabă, în context electoral şi cu mize electorale. Vrem modificarea legilor electorale, pentru a crea un sistem electoral mai eficient, în care cetăţeanul să fie mai bine reprezentat şi în care votul să fie dat în condiţii mai clare, mai corecte. Vrem modificarea Constituţiei României, dar vrem ca acest proces să înceapă doar după alegeri, din 2013, cu un nou Parlament legitimat prin vot. Numai un Parlament rezultat din alegeri corecte are legitimitatea de a-şi asuma astfel de proiecte. O majoritate formată prin fraudă electorală şi întărită prin oportunism şi migraţie politică, care nu se bucură de sprijinul cetăţenilor români, nu are dreptul să forţeze nici modificarea împărţirii administrativ-teritoriale, nici comasarea alegerilor, nici modificarea Constituţiei", se arată în rezoluţie.

Rezoluţia privind abuzurile puterii împotriva aleşilor locali ai opoziţiei şi principiile pentru reforma administrativă a viitoarei guvernări a USL critică alocarea discreţionară a banilor de către actualul Executiv, "după culoarea politică a primarilor", în dauna cetăţenilor care nu au votat primarii "portocalii".

Aleşii locali social-democraţi cer ca la nivelul conducerii centrale să fie instrumentate toate probele pentru iniţierea unor acţiuni în justiţie împotriva Guvernului şi împotriva miniştrilor care ar fi săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu prin modul în care au dispus alocarea banilor publici şi susţin ca în viitoarea guvernare la care va participa PSD să fie introdusă o reformă administrativă de amploare, care să asigure o descentralizare reală a atribuţiilor şi mai ales a resurselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici