PSD vrea să dea alocaţie de 200 de lei până la vârsta majoratului

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că partidul intenţionează să extindă până la vârsta majoratului acordarea alocaţiei de 200 de lei.

43 afișări
Imaginea articolului PSD vrea să dea alocaţie de 200 de lei până la vârsta majoratului

PSD vrea să dea alocaţie de 200 de lei până la vârsta majoratului (Imagine: Mediafax Foto)

Referindu-se la votul din Camera Deputaţilor, care a adoptat miercuri, propunerea legislativă ce prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, Geoană a precizat că PSD a co-iniţiat această lege şi este interesat să fie aplicată.

"Nu adoptăm legi în Parlamentul României doar pentru trei săptămâni sau patru săptămâni, până la alegeri. Dar ceea ce vrem să facem în continuare este să extindem perioada de alocaţie pentru tinerele mame, pe care noi am introdus-o. Este evident că un copil, ca să fie crescut în condiţii decente de o familie, nu poţi să ai o alocaţie de 2 milioane (200 de lei noi - n.r.) până la doi ani şi de la doi ani şi o zi să vii la o alocaţie de 400.000 de lei vechi (40 de lei noi - n.r.). Deci este o chestiune care este nefirească şi de aceea dorim să extindem perioada de acordare de alocaţie pentru tinerele mame şi pentru familii nu numai până la doi ani, ci până la vârsta majoratului, aşa cum este şi în Europa", a spus Geoană.

Preşedintele PSD a argumentat că nu este mai ieftină întreţinerea unui copil care a depăşit vârsta de doi ani decât până atunci. El a susţinut că PSD consideră sprijinul pentru tânăra familie ca un lucru foarte important, "pe lângă sprijin pentru prima casă, pe lângă sprijin pentru prima slujbă şi pe lângă sprijinul pentru creşterea copilului".

"Intenţionăm să venim şi cu ceea ce reprezintă adevăratul semn al echităţii în societate, bursa socială de studii pentru copiii din familii cu venituri mici de la ţară şi din familii din oraş cu venituri mici. Sunt chestiuni elementare de echitate socială", a spus liderul PSD.

În continuare, Geoană a făcut o paralelă între legea privind indemnizaţia pentru tinerele mame (care în timpul guvernării anterioare a PSD era la nivelul de 85 la sută - n.r.) care a fost modificată de actualul Guvern, şi cea privind limitarea salariilor în administraţia centrală, abrogată tot de acesta.

"Legea privind limitarea salariilor în administraţia centrală a fost o lege aprobată de noi care a fost abrogată în 2005 de guvernarea primei mari iubiri, între domnii Băsescu şi Tăriceanu. În perioada de maximă voluptate a relaţiei, s-a abrogat legea aprobată de noi, în care am spus că salariul maxim în administraţie este la nivelul de secretari de stat. A fost abrogată, şi PD şi PNL erau foarte voioşi împreună la guvernare. Sunt responsabili şi unii şi alţii", a spus Geoană.

El a îndemnat presa să verifice dacă în perioada 2005-2006 reprezentanţii PDL, "care acum sunt atât de indignaţi", au avut sau nu secretari de stat în consilii de administraţie.

"Toţi au fost. Legea (anterioară a PSD, n.r.) asta a prevăzut: salariul maxim - salariul de secretar de stat şi interdicţia participării în consilii de administraţie", a adăugat preşedintele PSD.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 171 de voturi "pentru" şi două abţineri, propunerea legislativă care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici