PSD vrea să încheie protocolul de coaliţie cu PDL până miercuri

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu va desemna miercuri viitorul premier, el precizând că, până atunci, intenţia PSD este de a avea încheiat cu PDL protocolul de coaliţie.

26 afișări
Imaginea articolului PSD vrea să încheie protocolul de coaliţie cu PDL până miercuri

PSD vrea să încheie protocolul de coaliţie cu PDL până miercuri

"Există în acest moment o intenţie, confirmată şi de partide, ca cel care va fi desemnat viitor premier să fie anunţat de către preşedinte în cursul zilei de miercuri", a precizat Geoană, comentând discuţiile din cadrul consultărilor de la Cotroceni pe marginea desemnării viitorului premier.

Întrebat dacă, până la momentul desemnării premierului, PSD şi PDL vor fi terminat negocierile, Geoană a precizat: "Nu. Dar intenţia noastră este să putem avea, dacă este posibil, măcar protocolul politic, protocolul de coaliţie finalizat".

El a arătat că detaliile în ceea ce priveşte programul de guvernare, armonizarea poziţiilor dintre cele două formaţiuni şi algoritmul de guvernare urmează să fie discutate într-un orizont de 10 zile, cât are la dispoziţie premierul, conform Constituţiei, pentru finalizarea programului de guvernare şi a structurii de guvern.

"Deci negocierile le vom continua şi după anunţarea majorităţii", a precizat Geoană.

Liderul PSD a spus că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, toţi liderii politici au exprimat o preferinţă pentru un calendar accelerat care să conducă la instalarea unui nou Guvern şi la votarea acestuia înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Geoană a adăugat, răspunzând unei întrebări, că Traian Băsescu nu a menţionat niciun nume în ceea ce priveşte subiectul viitorului premier, şeful statului având "un rol instituţional" în cadrul consultărilor.

"(Traian Băsescu, n.r.) nu s-a exprimat nici cu privire la rezultatul negocierilor avute până acum, nici privind numele viitorului premier. A dorit să permită partidelor în continuare negocieri mai aşezate, care să conducă la degajarea unei majorităţi", a spus Geoană.

El a arătat că, începând de marţi, PSD va intra într-un calendar accelerat de consultări, în primul rând cu PDL, pentru a vedea cât de repede se poate merge pentru formarea unei majorităţi de guvernare.

Liderul PSD a precizat că Traian Băsescu nu s-a pronunţat nici asupra subiectului legat de participarea UDMR la guvernare în formula unei majorităţi PSD-PDL.

"Am spus un lucru simplu: dacă se ajunge la o formulă de mare coaliţie, PSD-PDL, deja există o masivă majoritate. Credem că o majoritate excesivă în Parlament reprezintă deja o exagerare", a arătat Geoană.

El a spus că votul din 30 noiembrie poate fi interpretat ca fiind în favoarea partidelor în opoziţie.

"Consecinţă democratică este alternanţă la guvernare: cei care au guvernat patru ani neîntrerupt să treacă în opoziţie. Ar fi o confirmare a regulii democratice a ultimilor 16 ani, când de fiecare dată când cei care au guvernat au plecat în opoziţie", a mai spus Geoană.

Citeşte şi

Miercuri se anunţă premierul

PSD Harghita şi Covasna au cerut excluderea UDMR de la o guvernare cu PDL

Majoritatea liderilor PNL au respins varianta guvernării cu PDL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici