Puşcaş: Raportul CE să nu îndemne la automulţumire

Ministrul pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş, consideră că raportul Comisiei Europene trebuie citit în mod obiectiv şi fără "automulţumire", fiind necesar ca voinţei politice a Guvernului de a continua reforma sistemului judiciar să se asocieze Parlamentul, partidele politice, autorităţi locale.

18 afișări
Imaginea articolului Puşcaş: Raportul CE să nu îndemne la automulţumire

Puşcaş: Raportul CE să nu îndemne la automulţumire (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisia Europeană nu a identificat motive care să necesite propunerea de măsuri de sancţionare a României. Totuşi, nu este cazul să fim automulţumiţi. Eforturile în acest domeniu trebuie continuate în primul rând în interesul cetăţeanului român. Guvernul are voinţa politică de a continua reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi este necesar ca acestei voinţe politice să i se asocieze Parlamentul şi partidele politice, toate autorităţile de la nivel central şi local", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Vasile Puşcaş.

El a arătat că România trebuie să fie un partener credibil şi predictibil în procesul decizional european, şi prin realizarea politicilor europene conform aspiraţiilor şi intereselor cetăţenilor europeni, inclusiv a cetăţenilor români, echilibrul puterilor în stat fiind garanţia funcţionării statului de drept.

"Justiţia este domeniul care asigură funcţionarea adecvată a instituţiilor statului, oferind, în acelaşi timp, cetăţenilor şansa egalităţii în faţa legii şi propunând cadrul de dezvoltare a unei societăţi echilibrate. Pentru România este esenţial, în continuare, să se consolideze un sistem judiciar corect şi transparent şi, indiferent dacă ar exista sau nu MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare-n.r.), România are nevoie de progrese şi evoluţii pozitive în domeniu", a spus ministrul.

El aminteşte că, prin decizia CE 2006/6.569 din 13 decembrie 2006, Comisia Europeană şi Guvernul au agreat stabilirea unui Mecanism de Cooperare si Verificare în privinţa reformei judiciare şi a luptei împotriva corupţiei, concentrate pe patru obiective de referinţă.

Conform acestui angajament comun, Comisia Europeană este instituţia care are obligaţia să prezinte statelor membre un raport despre evoluţia acestor domenii în România.

"Şi de această dată, precum în 2007 şi 2008, Comisia Europeană a realizat un raport bazat pe datele factuale disponibile, sugerând totodată paşii pe care România mai trebuie să-i realizeze pentru a progresa conform aşteptărilor cetăţenilor români şi ale partenerilor noştri din Uniunea Europeană", precizează ministrul pentru Afaceri Europene

"Este foarte important de reamintit faptul că ultimul raport dedicat subiectului, cel din 2008, prezenta o situaţie nu doar critică, ci de-a dreptul alarmantă a stadiului reformelor în cadrul justiţiei. Totuşi, tonul raportului era blând în comparaţie cu ceea ce prezentau sondajele de opinie, vis-a vis de percepţia propriilor cetăţeni asupra justiţiei din România", afirmă Puşcaş.

Ministrul pentru Afaceri Europene consideră că România a reacţionat constructiv la preocupările exprimate de Comisie în cadrul raportului intermediar din februarie 2009, prin adoptarea unui nou Cod civil şi a unui nou Cod penal, precum şi prin prezentarea unor propuneri de reformare a procedurilor judiciare.

"Pentru cetăţenii României este clar că mai sunt necesare şi alte eforturi în domeniul funcţionării justiţiei şi statului de drept. Parlamentul, societatea civilă, autorităţile publice centrale şi locale vor munci împreună, pentru a oferi cetăţenilor şi partenerilor europeni dovada că România este un stat membru al Uniunii Europene care susţine şi aplică valorile europene. Pe această cale se va oferi argumentul cel mai plauzibil că nu va mai fi nevoie de continuarea MCV în domeniul justiţiei şi eliminării corupţiei", a adăugat Puşcaş.

CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici