Puşcaş: SEAP, oprit pentru noi documentaţii de atribuire. O unitate centralizată de achiziţii publice va funcţiona la nivelul administraţiei centrale

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP) este funcţional în acest moment pentru achiziţiile directe şi achiziţiile începute în baza vechii legi, dar este oprit în ceea ce priveşte depunerea unor noi documentaţii de atribuire spre validare până la publicarea normelor, a spus preşedintele ANAP.

364 afișări
Imaginea articolului Puşcaş: SEAP, oprit pentru noi documentaţii de atribuire. O unitate centralizată de achiziţii publice va funcţiona la nivelul administraţiei centrale

Puşcaş: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, oprit pentru noi documentaţii de atribuire, dar va funcţiona după publicarea normelor

La finalul şedinţei în care Guvernul a aprobat normele de aplicare a legilor achiziţiilor publice, jurnaliştii l-au întrebat pe şeful Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş, dacă SEAP este funcţional în acest moment, iar el a răspuns afirmativ.

"Singurele lucruri care sunt oprite astăzi sunt cele referitoare la depunerea de noi documentaţii de atribuire spre validare, iar această oprire are două elemente principale, ca şi cauzalitate. Unul ar fi acela al instrumentelor juridice generate de normele de aplicare şi al doilea, acela al adaptării funcţionalităţilor tehnice şi operaţionale ale sistemului la ceea ce am prevăzut noi în acest pachet legislativ", a spus preşedintele ANAP.

Puşcaş a adăugat că SEAP e complet funcţional în ceea ce priveşte achiziţiile directe şi procedurile de achiziţie începute în baza vechii legi, aflate sunt în curs de evaluare.

Puşcaş: O unitate centralizată de achiziţii publice va funcţiona la nivelul administraţiei centrale

O unitate centralizată de achiziţii publice va funcţiona la nivelul administraţiei publice centrale, a anunţat preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, care a adăugat că această măsură cuprinsă în noile norme de implementare ale achiziţiilor publice duce la economisirea banului public.

"Prin acest nou pachet de norme am introdus şi o nouă modalitate de achiziţii publice, adică o unitate centralizată de achiziţii publice. Practic ne dorim ca nevoia în anumite domenii şi în anumite sectoare ale administraţiei publice centrale să fie gestionate în mod unitar şi să fie astfel aduse mai uşor la stadiu de contract", a spus Puşcaş, joi, la finalul şedinţei Guvernului.

El a adăugat că în acest moment o astfel de unitate va funcţiona numai la nivelul administraţiei publice centrale, dar se poate dezvolta la nivel local în funcţie de rezultatele obţinute.

"Există anumite recomandări ale Comisiei Europene şi din acestea am văzut că sunt state cu peste 30% economie pe anumite domenii în care se achiziţionează centralizat. Un exemplu de bună practică evident este cel al Franţei", a spus şeful ANAP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici