Rădulescu: PDL va ataca din nou la Curtea Constituţională legea Statutului parlamentarilor

Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL va ataca din nou legea Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi.

348 afișări
Imaginea articolului Rădulescu: PDL va ataca din nou la Curtea Constituţională legea Statutului parlamentarilor

Rădulescu: PDL va ataca din nou la Curtea Constituţională legea Statutului parlamentarilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

El a precizat că sesizarea va fi făcută de senatorii şi deputaţii PDL.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Dezbaterile în comisiile juridice şi pentru Statut au avut loc marţi. Comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă".

Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţa comisiilor, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar "amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare". Andronache a arătat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.

"Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii", a adăugat Andronache. 

Proiectul de lege privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost reexaminat, miercuri, de plenul comun al Parlamentului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Proiectul de lege a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului, în şedinţă comună, la data de 22 ianuarie 2013, şi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu la data de 24 ianuarie 2013. Preşedintele a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare. Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a reluat dezbaterile asupra legii, în raport cu solicitările formulate în cererea de reexaminare, în şedinţa din data de 6 februarie 2013, întocmind raportul iniţial prin care a admis cererea de reeexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. În şedinţa din data de 13 februarie 2013, plenul celor două Camere a hotărât ca proiectul de lege să fie retrimis la Comisia de Statut în vederea unei noi examinări şi întocmirii unui nou raport.

Comisia de Statut a reluat dezbaterile asupra legii, în raport cu solicitările formulate în cererea de reexaminare, în şedinţa din data de 13 februarie 2013, întocmind raportul înlocuitor prin care a admis cererea de reeexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu şi a înaintat plenului celor două Camere ale Parlamentului proiectul de lege cu amendamentele admise din raportul înlocuitor.

În data de 13 februarie 2013, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, admiţând, în parte, cererea de reexaminare formulată de preşedintele României.

În condiţiile în care un număr de 25 de senatori au formulat o obiecţie de neconstituţionalitate asupra proiectul de lege, Comisiile juridice ale celor două Camere şi Comisia de Statut au fost sesizate spre dezbatere în fond, cu reexaminarea proiectului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale din 27 februarie 2013 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate.

Cele trei comisii sesizate în fond au dezbătut legea suspusă reexaminării în şedinţa din data de 19 martie 2013, forma decisă de către acestea fiind şi votată de către plenul comun în şedinţa de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici