Rafila, după apariţia celui de-al treilea caz de variola maimuţei din România: E vorba de comportament la risc

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuţei, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”.

1065 afișări
Imaginea articolului Rafila, după apariţia celui de-al treilea caz de variola maimuţei din România: E vorba de comportament la risc

„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punctul de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecţioase”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătăţii a spus că nu vrea să facă astfel de speculaţii.

„Nu avem niciun fel de informaţie în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfăşurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declaraţiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privinţa vieţii personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.

Întrebat, în continuare, dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să îşi protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătăţii, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupţie la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.

Medicii români au diagnosticat miercuri încă un bărbat cu variola maimuţei. Este al treilea caz înregistrat în ţara noastră. Primul caz de variola maimuţei a fost diagnosticat luni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici