Raluca Prună: Susţin legea cotelor de gen. Femeile să ocupe locuri eligibile

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va susţine legea cotelor de gen atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat, ea precizând că poate spune, cu riscul de a fi considerată activistă, că munca femeilor este calitativ mai bună şi ele trebuie să fie promovate pe locuri eligibile.

540 afișări
Imaginea articolului Raluca Prună: Susţin legea cotelor de gen. Femeile să ocupe locuri eligibile

Raluca Prună: Susţin legea cotelor de gen. Femeile să ocupe locuri eligibile (Imagine: Silvia Ilie/Mediafax Foto)

"Voi susţine acest proiect atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Dacă tot există un consens politic în ceea ce priveşte promovarea acestei legi, sper ca preşedinţii de partide, care toţi sunt bărbaţi, cu excepţia doamnei Alina Gorghiu, într-adevăr, să promoveze pe locuri eligibile femeile", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, prezentă la dezbatrea privind reprezentarea de gen, organizată de PNL, la Palatul Paralmentului.

Raluca Prună a afirmat că dincolo de condiţia formală care prevede ca un anumit procent din candidaţii înscrişi pe liste să fie femei, trebuie să existe "o voinţă autentică de a promova femeile".

"Ideea nu este să avem pe o listă de 30 de persoane ultimele 5 persoane femei şi să spunem (..) că am respectat condiţiile legii. Cred că dincolo de această condiţie formală, pe care şi alte societăţi au legiferat-o, trebuie (...) să avem o voinţă autentică de a promova femeile pentru că sunt femei care au o pregătire egală şi, cu riscul să fiu considerată activistă, de cele mai multe ori fac o treabă, există statistici, care este calitativ mai bună decât a bărbaţilor care fac aceeaşi muncă şi, în general, sunt plătiţi de 1,63 de ori mai bine decât colegele lor (...), media europeană”, a spus ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a susţinut că iniţiatorii legii cotelor de gen ar putea întâmpina o obiecţie legată de faptul că schimbările legislative într-un termen atât de scurt. "Am şi o observaţie, ca ministrul al Justiţiei, pe procedură. S-ar putea întâmpla, ca din partea celor care nu sunt în mod autentic susţinătorii acestui proiect, să vină o observaţie privind schimbările legislative cu mai puţin de 6 luni, dar, în fine, cred că putem, în anumite privinţe, să nu ne încurcăm în formă şi dacă capitalizaţi pe consensul politic al preşedinţilor bărbaţi de partide politice putem vedea acest proiect adoptat", a susţinut ministrul Justiţiei Raluca Prună.

Pe parcursul dezbaterii, Raluca Prună a oferit exemplul premierului canadian, Justin Trudeau, care a făcut posibilă reprezentarea în Legislativ, nu numai a femeilor, ci şi a persoanelor cu dizabilităţi. "Este un model la care putem visa. Nu vom fi acolo decât în ani buni", a apreciat Raluca Prună.

PNL a anunţat că va depune joi, la Parlament, un proiect de lege care prevede că listele de candidaţi pentru alegerile locale şi parlamentare care nu includ femei în proporţie de 30% vor fi invalidate de birourile electorale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici