Raluca Turcan: Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului

Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului, anunţă ministrul Muncii Raluca Turcan într-o postare pe Facebook, acesta fiind un pas necesar din punctul de vedere al legislaţiei muncii şi al adaptării forţei de muncă la noile cerinţe ale pieţei.

283 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului

Raluca Turcan

Turcan spune că a discutat cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi cu reprezentanţii mediului universitar despre coerenţa dintre sistemul universitar, calificările forţei de muncă şi cerinţele pieţei muncii, precum şi despre mobilitatea structurală, flexibilitatea şi corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupaţiile naţionale.

„Vom stabili, împreună cu reprezentanţii mediului universitar, un plan de acţiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârşitul anului.

Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaţionale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din COR şi a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupaţii se menţin în COR şi care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ”grupă reziduală” şi se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaţionale”, precizează Raluca Turcan.

Printr proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, vor fi definitivate un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică, un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii, un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

„De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii”, încheie ministrul.

✅ Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislaţiei...

Publicată de Raluca Turcan pe Miercuri, 31 martie 2021

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici