Raluca Turcan: Soluţia pentru comasarea alegerilor, o lege organică trecută prin Parlament

Deputatul PNL Raluca Turcan spune că soluţia pentru comasarea alegerilor este o lege organică trecută prin Parlament. Ea susţine că sunt mai multe variante: comasarea localelor cu parlamentarele, a localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al prezidenţialelor.

314 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: Soluţia pentru comasarea alegerilor, o lege organică trecută prin Parlament

Raluca Turcan: Soluţia pentru comasarea alegerilor, o lege organică trecută prin Parlament

Primul argument din punctul meu de vedere ar fi acela că în general un an electoral este un an mort din perspectiva eficienţei la guvernare sau în administrare, pentru că de obicei, politicienii sunt concentraţi pe alegeri, iar aparatele administrative urmăresc ce fac politicienii. Or noi în momentul acesta avem nişte responsabilităţi uriaşe, care pe de o parte pot să conducă la rezolvarea unor probleme din România şi pe de altă parte să ne pună în situaţia de a folosi fiecare euro care ne este pus la dispoziţie din fondurile europene şi ambele priorităţi pentru România practic ar conduce la o dezvoltare mult mai bună a ţării (...). Noi realizăm sondaje de opinie, evident, ca să ştim cum este privit PNL în ochii românilor şi una dintre întrebări a fost şi aceasta, dacă românii ar susţine totuşi comasarea alegerilor şi cum văd ei, că e posibil noi să vedem într-un fel şi cetăţenii să vadă altfel şi 67% dintre cei intervievaţi au spus că ar fi de acord cu comasarea alegerilor şi chiar 70% au răspuns că nu ar fi deloc încurcaţi dacă ar primi mai multe buletine de vot”, a spus Raluca Turcan, la RFI.

Ea a mai prezentat un argument, cel al oboselii electorale: „Începem cu europarlamentarele, apoi ar urma localele, parlamentarele şi cel mai probabil două tururi de alegeri prezidenţiale. Or dacă oamenii merg de prea multe ori la vot, este foarte posibil la un anumit moment să scadă interesul şi ajungem la o reprezentativitate scăzută a oamenilor politici (...). Nu în ultimul rând, ar fi şi argumentul costurilor”.

Raluca Turcan spune că sunt mai multe variante de comasare a alegerilor: „Una este comasarea localelor cu parlamentarele. Ar mai fi posibilitatea comasării localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei. PNL este pregătit. Cu mult timp în urmă am început să lucrez la două iniţiative legislative, una pentru comasarea localelor cu parlamentarele şi una pentru comasarea localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al prezidenţialelor”.

Întrebată dacă decizia privind comasarea alegerilor trebuie luată de Parlament, deputata PNL a răspuns: „Obligatoriu, această decizie trebuie făcută prin lege organică în Parlament şi cu cel puţin 12 luni înaintea alegerilor, pentru că altfel se încalcă fie codul alegerilor electorale la nivel european, fie o decizie a CCR”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici