Ramona Mănescu a discutat despre ameninţările hibride cu omologii străini, la reuniunea Gymnich

Ramona Mănescu a participat la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (Gymnich), de la Helsinki, printre temele abordate fiind ameninţările hibride, Orientul Mijlociu cu accent pe situaţia din Golf şi cooperarea regională în Balcanii de Vest.

107 afișări
Imaginea articolului Ramona Mănescu a discutat despre ameninţările hibride cu omologii străini, la reuniunea Gymnich

Ramona Mănescu a discutat despre ameninţările hibride cu omologii străini, la reuniunea Gymnich

Reuniunea Gymnich a avut loc joi şi vineri la Helsinki. Agenda a inclus subiecte de actualitate precum: ameninţările hibride, Orientul Mijlociu cu accent pe situaţia din Golf, regiunea Arctică, respectiv cooperarea regională în Balcanii de Vest, informează MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

„Discuţia privind ameninţările hibride a avut loc în sesiune comună cu miniştrii apărării, fiind evaluat stadiul actual al procedurilor existente la nivelul UE în urma testării acestora prin scenarii bazate pe situaţii virtuale. Intervenţiile au urmărit identificarea unor mecanisme care să optimizeze reacţia rapidă şi eficientă a UE la eventuale ameninţări hibride, dincolo de competenţele principale ale statelor membre, dar şi cooperarea cu partenerii, în special NATO”, potrivit comunicatului de presă.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu a evidenţiat progresele obţinute în domeniu de România în perioada preşedinţiei Consiliului UE, cu referire la permanentizarea grupului de lucru orizontal pe tematica acţiunilor hibride, dar şi la promovarea abordării coordonate a dimensiunilor hibrid - rezilienţă - comunicare strategică, inclusiv prin organizarea unui eveniment special, la Bucureşti, în cooperare cu Institutul European pentru Studii de Securitate.

Totodată, oficialul român a exprimat sprijinul, în continuare, pentru programul Trio-ului România/Finlanda/Croaţia.

„Problematica Orientului Mijlociu s-a axat pe analizarea situaţiei din Golful Persic, unde tensiunile în creştere ameninţă stabilitatea regională şi nu numai. În context, au fost abordate şi aspecte privind implementarea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune cu Iranul (JCPOA) şi evoluţiile din Yemen, Siria şi Libia. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea implementării unor soluţii politice la crize şi importanţa implicării constructive a actorilor regionali şi internaţionali, care să contribuie la diminuarea, în mod durabil, a consecinţelor negative, precum criza umanitară şi fenomenul migraţiei”, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte regiunea arctică, prioritate a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE în cadrul dialogului regional, a reieşit sprijinul general faţă de importanţa strategică a vecinătăţii UE, inclusiv a regiunii arctice. În intervenţii a fost evidenţiată relevanţa unei implicări mai vizibile a UE, inclusiv din perspectiva schimbărilor climatice care vor marca ireversibil situaţia regională, ridicând probleme de securitate, dar şi oportunităţi economice sau comerciale.

Ministrul Ramona Mănescu a evidenţiat importanţa vecinătăţii UE, a cooperării regionale bazate pe dialog şi reguli, subliniind că din perspectiva României, semestrul anterior, cel al deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, a marcat evoluţii în privinţa acestui tip de abordare în regiunea Mării Negre.

„Discuţiile cu partenerii din Balcanii de Vest au evidenţiat importanţa cooperării regionale ca factor de coagulare a dialogului în vederea asigurării securităţii şi stabilităţii, dezvoltării economice şi avansării reformelor agreate în cadrul relaţiei de cooperare cu UE. Oficialul român a reiterat angajamentul ţării noastre în sprijinul procesului de extindere şi consolidării proceselor de reformă în statele candidate, precum şi faţă de procesul de cooperare regională, subliniind relevanţa pentru UE a formatelor multilaterale existente (ex. SEECP)”, conform sursei menţionate.

Mănescu s-a referit şi la iniţiativele reuşite pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a subliniat angajamentul constant al ţării noastre în sprijinul perspectivei europene a regiunii Balcanilor de Vest.

Aceste elemente, precum şi alte aspecte de interes comun, regional şi european, au fost subliniate şi în cadrul întrevederilor ministrul român de Externe cu omologii din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, din Albania - Gent Cakaj, şi Bosnia-Herţegovina - Igor Crnadak.

În marja reuniunii Gymnich, Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE a organizat un dejun de lucru cu partenerii din Balcanii de Vest şi Turcia privind drepturile omului, găzduit de ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto.

În contextul participării la reuniunea Gymnich, ministrul român de Externe a avut întrevederi bilaterale cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), cu ministrul spaniol de externe şi viitor ÎR/VP, Josep Borrell, cu ministrul de Externe eston, Urmas Reinsalu, cu vicepremierul pentru reforma judiciară şi ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, cu ministrul afacerilor externe şi europene din Slovacia, Miroslav Lajčák, cu omologii din Irlanda, Simon Coveney, respectiv Grecia, Nikolas Dendias.

De asemenea, au fost purtate discuţii cu miniştrii de externe german, Heiko Maas, francez, Jean-Yves Le Drian, cu ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, precum şi cu omologii finlandez, Pekka Haavisto, şi croat, Gordan Grilić -Radman, din cadrul Trio-ului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„Au fost abordate aspecte de interes comun cu privire la priorităţile europene de politică externă, în sprijinul implementării Strategiei globale a UE şi Agendei Strategice, fiind apreciate în mod deosebit rezultatele pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE. Au fost promovate priorităţile naţionale, respectiv vecinătatea imediată (Balcanii de Vest, vecinătatea estică şi regiunea Mării Negre), consolidarea dimensiunii de securitate şi apărare a UE în coordonare cu NATO, a rezilienţei, a multilateralismului şi ordinii internaţionale bazate pe reguli. A fost reiterat angajamentul României în sprijinul consolidării rolului UE de actor global”, a conchis MAE, în documentul de presă.

Taguri:
mănescu,
mae,
gymnich

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici