Raport MCV: Criticile presei şi politicienilor la adresa magistraţilor riscă să afecteze justiţia

Criticile la adresa magistraţilor în presă şi de către politicieni rămân frecvente în România, situaţie care riscă să afecteze activitatea justiţiei, notează raportul Comisiei Europene eleborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

307 afișări
Imaginea articolului Raport MCV: Criticile presei şi politicienilor la adresa magistraţilor riscă să afecteze justiţia

Raport MCV: Criticile presei şi politicienilor la adresa magistraţilor riscă să afecteze justiţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Succesul activităţilor de punere sub acuzare şi condamnare a multor politicieni celebri din România pentru acte de corupţie la nivel înalt arată că tendinţele spre asigurarea independenţei justiţiei sunt pozitive şi că nicio persoană care comite infracţiuni nu scapă de justiţie. Dar există şi o reacţie la această tendinţă: criticile la adresa magistraţilor făcute de politicieni şi de presă, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile justiţiei rămân frecvente", se arată în raportul MCV elaborat de Comisia Europeană.

"În cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitărilor de apărare a independenţei justiţiei în urma criticilor dure făcute de către presă şi de politicieni, inclusiv de către premierul (n.red. - Victor Ponta) şi de către preşedintele Senatului (n.red. - Călin Popescu Tăriceanu). De asemenea, încă există cazuri de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale", subliniază raportul.

"Consiliul Suprem al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară au continuat în 2015 să apere independenţa justiţiei şi reputaţia profesională, independenţa şi imparţialitatea magistraţilor. CSM a continuat să fie sesizat în legătură cu critici dure venite din partea presei şi politicienilor şi, în consecinţă, a trebuit să emită mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media prin comunicatele de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile iniţiale şi, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraţilor care cer daune în instanţă", precizează raportul Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici